woensdag 2 maart 2011

Hoofdstad N L Amsterdan


Afgelopen week was ik weer eens een keertje in Amsterdam.
Dat zal deze zomer nog wel meer gebeuren, want veel touringcarbedrijven hebben wel een dagtocht naar Amsterdam in hun programma staan.
Het is en blijft een fasinerende stad,
Amsterdam is niet alleen de grootste stad van Nederland (800.000) inwoners Maar het is ook de grootste stad ter wereld die op palen is gebouwd. Ook is Amsterdam een van de mooiste steden van Nederland, dat heeft het met zijn ligging aan de Amstel en het IJ te maken. Aan de Amstel heeft het dan ook zijn naam te danken.
Maar ook de haven is wel bekend, net niet zo groot als die van Rotterdam. Amsterdam komt op de (5 de plaats in Europa) De ligging en verbinding met de Noordzee is gunstig. (Noordzeekanaal)
Amsterdam telt wel meer dan 90 eilandjes waar de stad dus op gebouwd is, telt wel 1300 brugge(tjes) Ligt maar 2 mtr boven zeeniveau, Er wonen wel 800.000. mensen, waarvan 35 procent
allachtoon is, 150? nationaliteiten.
Het wapen van Amsterdam bestaat uit 3 Andreaskruizen ( Andreaskruis dankt zijn naam aan de apostel Andreas die aan een dergelijk kruis zou zijn genageld, maar ook bij onbewaakte spoorwegovergangen kom je het Andreaskruis tegen)
Maar het oudste, en drukst door buitenlanders bezocht gebied, zijn wel de "Wallen" beroemd als prostitutiegebied.
Maar rond om de oude kern ontwikkelde zich in de 17 de = Gouden Eeuw, in een halve maansvorm, de beroemde grachtengordel. Herengracht- Keizersgracht- Prinsengracht- Brouwersgracht, deze mooie grachtengordel is een systeem van eilandjes en bruggetjes.
De grachtengordel is een van de belangrijkste toeristsche attracties van Amsterdam, en staat dan ook sinds 10 aug. 2010 op de Werelderfgoedlijst van de "U N E S C O".
Maar onze hoofdstad kent ook nogal wat pleinen, t. w. het Leidseplein, middelpunt van het uitgaansleven.
Muntplein is een van de drukste verkeerspunten van de Amsterdamse binnenstad, hier staat ook de grootste bloemenmarkt van NL. bij toeristen erg geliefd. Maar ook het Museumplein wat word omsloten door het Rijksmuseum (Nachtwacht) v Gogh-
museum en het Stedelijkmuseum, en niet te vergeten het beroemde Concertgebouw,Maar ook als het om pleinen gaat mogen we zeker het Waterlooplein niet vergeten. bekend van de markten die er gehouden worden, maar ook het stadhuis/ annex muziektheater "Stopera",
Maar dit plein heeft ook een vreselijke geschiedenis, duizenden joden werden van hieruit weggevoerd. in de buurt nog de Mozes en Aaronkerk en de Dokwerker. En zo zijn er nog wel een aantal pleinen,
Maar ook het Anne-Frankhuis van de ondergedoken Fam.Frank word druk bezocht, het dagboek van de toen 13 jarige Anne Frank is over de hele wereld bekend geworden.
En ook het in 1970 geopende Madame Tussaud met levensechte beroemde personen is erg in trek. Het toerisme is voor Amsterdam zeer belangrijk, Ieder jaar komen er wel 5 miljoen toeristen voor meerdere dagen. Amsterdam is daarmee de op 4 na drukst bezochtste stad in Europa,
Ook komen er jaarlijks z`on 20 miljoen dagjesmensen. en organiseerd meer dan 150 grotere evenementen per jaar, o.a de Uitmarkt -Koninginnenmarkt -Sail Amsterdam en de Gay pride.
In Amsterdam zijn heel veel bekende mensen geboren of ze wonen er nog. o.a. Rembrandt is wel in Leiden geboren maar heeft lang in Amsterdam gewoond en dus in 1669 in Amsterdam overleden.
Maar ook Joost van de Vondel geb.in Keulen (briefje van vijf) 1679 in Amsterdan overleden, bekend van de Gijsbrecht van Aemstel,
Maar ook Willy en Willeke Alberti - Herman Emmink - Rene Froger - Andre Hazes - Johnny Jordaan- Dennis Bergkamp -Johan Cruijff en nog een aantal andere bekende Nederlanders wonen er, of zijn geboren in Amsterdam. Wil ook jij naar Amsterdam?? Voor groepen gaan we iedere dag??. met evt eigen programma.