dinsdag 8 juli 2014

Bever Gesignaleerd

 Bever = Castor-Fiber. Al hoort de bever van oorsprong ook thuis in ons waterrijke "Maas en Waal".Hij is er lang niet voorgekomen want er is meedogenloos jacht op gemaakt vanwege zijn vacht zodat hij in 1826 volledig was uitgestorven in Nederland.

In 1988 is men weer begonnen met het uitzetten van bevers die inmiddels weer een vaste plek in onze fauna hebben verovert.
Bevers zijn met hun derde jaar vaak al volwassen, en worden gemiddeld wel 10 jaar oud, maar er zijn ook exemplaren die wel 20 jaar worden.
Hun gewicht bedraagt tussen de 20 en 30 kg,en als ouderpaar blijven ze hun hele leven bij elkaar.
Kenmerkend voor de bever zijn zijn grote voortanden, die ze nodig hebben en ook altijd blijven groeien maar ook heel hard  slijten vanwege het knagen.

Bevers komen vooral bij schemering en nacht in actie.
Ook zijn het dieren die geen winterslaap houden, ze kunnen goed overleven door hun vetreserves in hun grote platte staart aan te spreken.

Bevers komen vooral voor in een overgangsgebied tussen land en water, zoals wij dat hier in Dreumel ook veel hebben tussen de "Kil en de Waal"

De bever heeft zich inmiddels verspreid over een groot deel van Nederland waaronder dus ook in het "Land van Maas en waal" en wel o.a. in de al eerder genoemde "Kil" in Dreumel.

Ik heb daar een bever gespot op 4 juli om 20.30 toen hij onder meer bezig was met het verslepen van takken naar zijn verderop liggende burcht.
2012 was het het jaar van de bever.

Elk jaar vraagt de "zoogdierenvereniging" extra aandacht voor een in Nederland in het wild levende zoogdierensoort.

Na de bunzing en de egel, het wildzwijn, en de vleermuis, was het in 2012 de bever. Foto`s        Henk van Coolwijk