donderdag 17 december 2015

Charles Dickens Druten

Charles Dickens werd geboren als zoon van John Dickens en Elizabeth Barrow, als tweede van hun acht kinderen. 

Toen hij tien was, verhuisde de familie naar Londen. Door financiƫle moeilijkheden van zijn vader (hij werd wegens schulden in de gevangenis gezet) moest de jonge Charles enkele malen zijn school verlaten om te gaan werken.

Zo belandde hij op twaalfjarige leeftijd in een schoensmeerfabriek waar hij tien uur per dag moest werken. De omstandigheden waren in die tijd zeer schlecht.

Toen hij vijftien was, ging hij werken op een advocatenkantoor. Hij leerde zichzelf stenografie en werd na enige tijd kamerverslaggever voor de Morning Chronicle(1835). In die tijd ontstond uit zijn journalistieke werk zijn eerste literaire werk in de vorm van beschrijvingen van het Londense leven en het buitenleven. Deze werden later gebundeld en later uitgegeven onder de

bijnaam van zijn jongere broer Moses, 

die altijd verkouden was. als
boek uitgegeven. Enkele van zijn werken werden op deze manier gepubliceerd in het

blad Household Words dat hij redigeerde en in de opvolger daarvan, grote bekendheid kreeg.
In 1842 reisde hij naar de Verenigde Staten, waar hij onder andere pleitte voor de afschaffing van de slavernij. Hij vertrok vol enthousiasme naar de jonge republiek, maar kwam ontgoocheld terug

 Zijn ervaringen schreef hij neer in American Notes (1842).Hij verwierf met The Pickwick Papers (The posthumus papers of the Pickwick Club), dat vanaf 1836 in maandelijkse afleveringen verscheen veel succes. 

Na het succes hiervan verschenen snel achtereen Oliver Twist, dat voor het eerst werd gepubliceerd in het door hem geredigeerde tijdschrift Bentley's Miscellany (1837-1838), Nicholas Nickleby (1838-1839), The Old Curiosity Shop (1841) en Barnaby Rudge (1841).

In veel gevallen stelde hij sociale misstanden aan de kaak, maar dat ging Wat nooit ten koste ging van een goede verhaalopbouw en sterke karaktertekening.

Ook humor maakt een belangrijk deel uit van zijn vertelstijl. Ook in de jaren daarna verschenen ontroerende kerstvertellingen (The Chimes, The Cricket on the Hearth, The Battle of Life en The haunted Man).


Van 1853 tot 1870 trad Dickens ook regelmatig op als voorlezer, waarbij hij uit eigen werk voorlas. Hiertoe bewerkte hij zijn eigen teksten vaak ingrijpend. Deze publieke optredens waren een groot succes.
Zijn beroemdste romans zijn ongetwijfeld David Copperfield (1849-1850, grotendeels autobiografisch), Great Expectations (1860-1861), Oliver Twist en Nicholas Nickleby.

Het boek A tale of two cities staat op nummer 7 van de meest verkochte boeken ooit. Er zijn 200 miljoen exemplaren van verkocht,
Charles Dickens begon vanaf 1860 te sukkelen met zijn gezondheid. De lezingen die hij was begonnen geven in 1858 putten hem erg uit en eisten hun tol.

Niettemin behoort zijn laatste afgewerkte roman Our Mutual Friend uit 1865 tot zijn beste werk.

Dickens overleed in 1870 op 58-jarige leeftijd (hij was toen bezig aan The Mystery of Edwin Drood) en werd - op voorspraak van koningin Victoria, maar zeer tegen zijn eigen wil - begraven in de Poets' Corner in Westminster Abbey, Londen.

Dickens had tijdens zijn leven al laten weten dat hij de voorkeur gaf aan het familiegraf in Highgate.
En vandaag 13 december staat het hele dorp Druten in het teken van deze man die zoveel heeft betekend voor schrijvers. De dag is zeer druk bezocht en er was ook van alles te doen.
Wij hebben echt genoten van deze dag.Die begon in de H.H.Ewaldenkerk met een kerkdienst opgeluisterd door het beroemde koor "Orpheus" Daarna een parade door het dorp in Dickensstijl, maar het ook mee eindigden, Omdat ook het weer meewerkte kwamen er een kleine 40.000 bezoekers op dit evenement af. Bedankt voor al die mensen die zoveel hebben gedaan om deze dag tot een onvergetelijke te maken.