zondag 7 mei 2017

5 Mei Bevrijdingsdag

Wat is nou het verschil tussen herdenken en vieren?  Eigenlijk maar een dag.

waren we gisteren (4 mei) nog aan het herdenken. Vandaag 5 mei vieren we onze verkregen vrijheid.

In ons land vinden er het gehele jaar wel herdenkingen plaats, maar op 4 mei herdenken we alle Nederlandse slachtoffers die in de Tweede-Wereldoorlog of conflicten en vredesmissies nadien zijn gevallen.

Vieren doen vrijwel alle gemeenten van Nederland tijdens de nationale Bevrijdingsdag op 5 mei en ook staan we even stil bij het belang van onze vrijheid.

Dit jaar was het thema "Geef vrijheid door" De betekenis van Bevrijdingsdag zoals iedereen hoort te weten is.

Dat er gevierd en herdacht wordt dat Nederland in 1945 bevrijd werd door de Engelse -Canadezen en Amerikanen. Op die dag capituleerden de Duitsers (Nazi`s) in Nederland. Maar ook vele andere Europese landen werden die dagen ervoor of erna bevrijd van de Duitsers.

Bevrijdingsdag is wel een nationale feestdag, dat wil nog niet zeggen dat je die dag vrij hebt, al is daar nu wel discussie over.

Doorgaand worden er op die dag wel vele evenementen georganiseerd, zo ook bij ons in Dreumel, wat voor sommige mensen al heel vroeg (05.00) u begon met de lopers die de vrijheid-vlam vanuit Wageningen meebrachten.

Verder op de dag was er ook vanalles te doen zoals op de locatie waar vroeger de steenfabriek van "Bato`s-Erf" stond, hier maken kunstenaars een echte "kuiloven" zoals deze ook al in de oertijd werd gebruikt.

Ook werd er uitgekeken naar het vliegtuig waaruit om 13.30 u broodjes zouden worden gedropt. Zeker is er ook aan de kinderen gedacht, zij konden spelen- knutselen- tenten bouwen enz.

Ook het dijkmagazijn aan de vluchtheuvel was voor deze speciale gelegenheid extra lang open voor publiek.

Hier is de nostalgische kruidenierswinkel van Wies de gehelen dag open, waar dan ook vanalles te koop is. Ook is er gelegenheid om wat te drinken, en er is een expositie over fruit en hoe het was in Dreumel tijdens de oorlog.

Om 16.30 u springt dan onder grote belangstelling van de plaatselijke bevolking een parachutist uit een vliegtuig met de gemeentevlag, en als extra verassing heeft de "Candy Bomber"
heel veel snoep bij zich voor alle aanwezige kinderen.

Ook al de halve middag aanwezig ons jubileerden dweilorkest "Noot-Zat" die zorgt voor de feestelijke sfeer op het evenementen terrein
  En ondanks de lage temperaturen was er behoorlijk veel belangstelling, en dat voor de eerste keer dat zo`n evenement werd georganiseerd door het Oranje-Comité, Dank aan alle die deze dag tot weer een succes hebben gemaakt. Bedankt