zondag 4 december 2011

Laag Water 2011

Woensdag 28 nov heeft "Rijks Water Staat", de laagste waterstand, ooit in de Rijn gemeten.
 
En dat zal nog wel een tijdje zo blijven, want voorlopig heeft Piet-Paulusma nog nergens geen regen voorspeld. Maar door deze lage waterstand wordt ook de
 
vaargeul steeds smaller, en dat vergt grote stuurmanskunst van de stuurman/vrouw? De lage waterstand heeft ook zijn invoed op de diepgang van de schepen, die o.a. over de Waal varen. Volgens het K.M.N.I. was November 2011 de droogste maand in de laatste honderd jaar ?

Het water staat plaatsen zo laag dat er stukken in sommige rivieren zo smal zijn, dat men er niet kan/mag inhalen c.q voorbij varen??

 Maar het lage water heeft niet alleen zijn schlechte kanten? Nee, voor
sommige schippers komt het lage water op de grote rivieren als geroepen? Want
op sommige stukken van de rivieren is het zo ondiep dat men maar de helft of nog minder dan normaal aan capaciteit lading kan vervoeren.Dat betekend dat er grote vraag is naar scheepscapaciteit en dat betekend ook weer hogere prijzen wat dan weer goed
is voor de schippers,
 
Vanmorgen ben ik even weeze kijken bij de "Strang"in Ben.Leeuwen, het zag er allemaal maar een beetje verlaten uit en de meeste woonarken liggen of geheel of gedeeltelijk droog.Hoe anders was het in 1995. toen we hier uit het Land van Maas en Waal moesten vluchten voor het hoge water.