donderdag 27 oktober 2016

Andre van Dijk 40 jaar dirigentAndré van Dijk 40 jaar dirigent
25 oktober 2016

Op zondag 6 november wordt André van Dijk tijdens de Heilige mis in de H. Antonius Abt kerk in Horssen om 11.00 uur gehuldigd voor zijn veertigjarig jubileum als organist/dirigent van verschillende koren in heel Maas en Waal.

Het parochiebestuur stelt iedereen in de gelegenheid om hem na afloop van de mis te feliciteren.
Een leven in dienst van de muziek

Een lid van het Horssense kerkkoor merkte laatst op: ‘Muziek betekent alles in zijn leven’.

André was er al vroeg bij met de accordeon. Als jochie van 13 jaar kwam hij bij het Jongerenkoor van Beneden-Leeuwen.

Daar begon André zijn ‘kerkelijke’ carrière, als organist en pianist. Zijn passie voor de muziek voerde hem na de mulo naar het conservatorium in Utrecht, waar hij afstudeerde in de kerkmuziek, als dirigent Gregoriaans en docent muziek.

Tijdens zijn studie kwam hij door toedoen van pastoor Roelofs als 16 jarige in de leer bij het kerkkoor Janua Caeli te Beneden-Leeuwen.

Tot zijn genoegen mocht hij daar gebruik maken van het grote orgel voor zijn studie. Hij oefende met een ijzeren discipline, ook in de winter, al was het nog zo koud.

Zijn grote voorbeeld was de Leeuwense dirigent Antoon van Kraay, een man hij nog steeds met groot respect over praat. In 1980 zou hij in diens voetspoor treden: als 21 jarige werd André benoemd tot organist in Hernen en dirigent van het kerkkoor van Bergharen.

Vijf jaar later nam hij het kerkkoor van Appeltern (en een paar jaar later ook dat van Altforst) onder zijn hoede om via het Dameskoor Stella Matituna van 1993 tot 1999 – als dirigent en organist – terug te keren op zijn oude vertrouwde nest: het kerkkoor Janua Caeli uit Beneden-Leeuwen.

In 2000 maakte hij als organist/dirigent een overstap naar het kerkkoor van Horssen, waar hij op handen wordt gedragen..

Ook buiten de kerk heeft hij zijn sporen verdiend als docent aan het Pax Christi College en dirigent van het ouderenkoor Semper Avanti en de zangvereniging Amicitia uit Wamel, Cantabile uit Horssen en Zang en Vriendschap uit Batenburg.
Altijd in voor een grapje
Als dirigent van het Horssense kerkkoor is André voor en tijdens de repetitie nog wel in voor een grapje en hij maakt aldus de leden vaak ook tijd voor ‘de derde helft’.

Tekenend voor zijn gevoel voor humor is wellicht het volgende voorval: toen de pastoor eens te laat kwam, omdat hij de zomertijd vergeten was en de kerkgangers en koorleden onrustig werden, bracht André met een stalen gezicht op het orgel het bekende liedje: ‘Kom uit je bedstee, mijn liefste’ ten gehore.

 Of dit geholpen heeft, vertelt het verhaal er niet bij. Maar er wordt stevig gerepeteerd. Dit merken we aan de vele positieve reacties van vele mensen, die wij krijgen over ons zingen.’ Aldus een Horssens koorlid.
Het parochiebestuur en koor verwachten dan ook dat velen André op zondag 6 november komen feliciteren.
Tekst is van Jan Dekkers Druten.   Foto`s   Henk van Coolwijk

Toneelvereniging - Durvuttis -Dreumel

Dreumel kan het komend weekend weer eens genieten van het prachtige toneelstuk.

"Ja hoor, de butler heeft het weer eens gedaan" gespeeld door onze toneelvereniging "Durvuttis"

Waar het lijkt dat iedereen een hoofdrol heeft, Ik mocht gisteravond (woensdag 26 oktober) al de generale repetitie bijwonen, en heb ervan genoten. Je kon ook zien aan alles dat de spelers er zin in hadden. Het plezier droop er van af. Daardoor mede is het zo`n prachtig stuk geworden

JA HOOR, DE BUTLER HEEFT ‘T WEER-ES GEDAAN…
Een blijspel in vier bedrijven van Adriaan Bijlsma.
Wij gaan terug naar 1965,

Wij zaten nog midden in het gulden tijdperk. Het was ook de tijd dat Nederland op zoek was naar een lossere samenleving. Vrijheid van denken.

Vrijheid in seksualiteit.
Het blijspel speelt zich af in de woonkamer van Ben en Sofie. Zij zijn inmiddels zes jaar getrouwd.

Ben, gespeeld door Pascal Thijssen, is acteur en heeft een heerlijk gevoel voor humor. Hij neemt het leven makkelijk. Zo komt het dat plotseling de verschrikkelijk irritante tante Stien (Tiona Verhoeff-van Gessel) voor een weekend komt logeren.

Er ontstaat een groot dilemma omdat Sofie haar tante nooit heeft verteld dat ze getrouwd is. Zij kent Ben tenslotte maar al te goed om te bedenken dat Tante haar man niet zal mogen en haar daarom uit haar testament zal schrappen.

Ben lost dit op zijn manier op, hij is tenslotte acteur. Hierdoor worden de problemen alleen maar groter,

Tantes armband lijkt gestolen en de gezelschapsdame, gespeeld door Sandra de Weerd-Haas, raakt tot over haar oren verliefd op?

Dan komt ook Albert nog opdraven. Een filmproducent van seksfilms. Het is tenslotte de jaren zestig.
Kortom een blijspel met de nodige verwarring die u een kostelijke avond/middag toneel op gaat leveren.
Ook dit jaar is de regie weer in handen van Wilma Peters.
Komt dat zien op vrijdag 28 oktober, zaterdag 29 oktober, en zondag 30 oktober, in zaal ‘t Centrum te Dreumel.