maandag 12 oktober 2015

Herdenking Stoters 2015

Zondag 11 oktober werd er in het Maas en Waalse Beneden-Leeuwen de 70 ste herdenking gehouden voor de gesneuvelde stoottroepen (stoters).

Met als thema "Mijn Broeders Hoeders" De plechtigheden begonnen om 11.00.uur in de R.K.Kerk te Beneden-Leeuwen waar ter
 
ere van de vele gesneuvelde "stoters" in de hele wereld, een herdenkingsdienst werd opgedragen.

De voorgangers waren pastoor Jo Janssen en dominee Henk van de Berg.

In deze speciale herdenking was uitgenodigd het "Maas en Waals" mannenkoor gedirigeerd door Ton de Waal en de voor deze gelegenheid speciale muziek gespeeld door het orkest "Willem III" gedirigeerd door Herman van Teffelen.

De kerkelijke plechtigheden duurde zo`n 1.5 uur waarin ook het vaandel van de stoottroepers werd binnen gedragen terwijl de muziek weerklonk in "O God die droeg ons voorgeslacht", waarbij als eerbetoon alle gingen staan.

Daarna was er een intredezang, en het Kyrie en Gloria uit de speciale Waalmis. Ook was er een samenzang, en na de lezing uit Mattheus 7 volgde de acclamatie. Tijdens de collecte die in zijn geheel bestemd was voor de instandhouding en onderhoud van de erekappel in Beneden Leeuwen speelde het orkest "Hymn to the fall".
Tot slot zong het "Maas en Waals" mannenkoor het toepasselijke "Song of Pace". Als slot was het Nederlandse volkslied het Wilhelmus,

en de toespraak van Luitenant Kolonel buiten dienst W.J.M.deKruiff die de manschappen een hart onder de riem stak.

Daarna verliet iedereen de kerk om zich tegen 13.00 uur weer te verzamelen voor de stille tocht naar het ereveld.
Het ereveld van de stoottroepen is een erebegraafplaats in Beneden Leeuwen al in 1949 daar speciaal aangelegd voor de gesneuvelde verzetsstrijders die o.a. samen met de geallieerden streden voor de bevrijding van het Land van Maas en Waal.

Drie speciale graven liggen er nu nog op het ereveld wat symbool staat voor de soldaten die tijdens oorlogshandelingen gesneuveld zijn.

In het speciaal gebouwde klein kapelletje staan aan de wand alle namen van de stoottroepers die tijdens gevechtshandelingen zijn gesneuveld in dienst van Nederland.

Vele die hier begraven lagen zijn door hun familie elders herbegraven,
zodat er nu nog maar 3 graven over zijn. Nadat alle namen van de gesneuvelden waren voorgelezen werden er kransen gelegd door o.a. burgemeester Steenkamp,


maar ook door een aantal afgevaardigden uit het bevriende buitenland. Polen- G.B.- Belgiƫ - Frankrijk en de U.S.A. om er maar een paar te noemen. Ook werden er bloemen gelegd door kinderen van de scouting en basisschool. Daarmee kwam er een eind aan de 70 ste herdenking van de gevallen stoottroepers. Dank aan alle die deze bijzondere herdenking hebben mogelijk gemaakt.