zaterdag 17 mei 2014

Eerste Heilige CommunieZondag 18 mei is het voor een aantal (14) kinderen in Dreumel een bijzondere dag.

Zij gaan namelijk voor de eerste keer de Heilige Communie ontvangen.

Wat houd de eerste Heilige Communie nou eigenlijk in?
Na het Doopsel is voor de R K kinderen de volgende stap, de Eerste Heilige Communie. het is een grote stap in het kind zijn geloofsleven en vindt plaats rond het zevende levensjaar, en wordt over het algemeen met een groot feest gevierd.

Ik weet nog wel dat toen ik de eerste Communie deed, mooie nieuwe kleding en een nieuwe fiets van mijn Opa kreeg. maar ik was naar hem vernoemd en dat speelde toen ook een grote rol.
De eerste Heilige Communie is een van de drie stappen in de inwijding van het christelijk geloof.
De eerste stap is het doopsel met gewijd water wat meestal direct na de geboorte wordt toegediend, en je daardoor wordt opgenomen in de kerkgemeenschap.

Tweede stap, is dan de Eerste Heilige Communie, dat is dan de eerste keer dat een kind volledig aan de eucharistieviering mag deelnemen.

De derde stap is dan het Hlg Vormsel, dan krijgt het kind de bijzondere kracht van de Hlg Geest en volwassen lid van de Kerk wordt. Dit gebeurt meestal rond het twaalfde levensjaar.

Met de viering van je eerste communie vier je dus ook dat je bij de katholieke Kerk hoort.

Bij het te Communie gaan wordt het "laatste avondmaal" herdacht. het laatste avondmaal vond plaats op witte donderdag, dat is de donderdag voor goede vrijdag, de dag waarop Jezus gekruisigd zou worden.

Het brood (communie) staat dus symbool voor het lichaam van Christus, want de priester zegt dan ook voor de uitreiking van de communie, "neemt en eet hiervan gij alle want dit is mijn lichaam wat voor u gegeven wordt". en bij het ontvangen van de Hlg. Communie zegt de priester "het lichaam van Christus".

Op deze belangrijke gebeurtenis worden de kinderen hier in Dreumel altijd wel goed voor bereid door een speciale groep vrijwilligers(sters)  want het is niet een onderdeel meer van het schoolgebeuren zoals uit onze tijd in de jaren 50.

Toen er ook nog godsdienstles werd gegeven,in de eerste klas van het L.O.  Je kind de eerste Hlg Communie laten doen, dan wordt er veronderstelt dat je de keuze maakt om als christen te willen leven met alles wat daar bij hoort.

Dus morgen is het voor vele een hele mooie en gezellige "feestdag" en wij bedanken dan ook alle vrijwilligers heel hartelijk die deze dag tot een onvergetelijk hebben gemaakt. Bedankt.

Dit jaar feliciteren wij de 14 Communicantjes  met hun eerste Heilige Communie  met naam.

Bregje Bley  - Robin van den Bosch  - Kristen de Keijzer - Eefke v Kruisbergen

Iris Hoogenvorst  - Renske van Rossen -- Meke Hol - Lucas van Doremalen

Sjors van den Oever - Lard de Kleijn - Daan de Klein - Davide de Vree

               Hein van As   en   Jort van Wijk