zaterdag 19 maart 2016

Dagje Den-Haag- Scheveningen.

Op 17 maart gingen we met 4 bussen op weg naar Den-Haag voor een bezoek aan de Tweede- en Eerste Kamer.

Nadat wij de passagiers hadden afgezet ging het v.w. te weinig P. plaats aan de Prinsessengracht in Den-Haag naar een grotere P. in Scheveningen.

Niet achter elkaar maar ieder zocht zijn eigen route. Ik dacht kom het is mooi weer laat ik eens een mooie toeristische route nemen,

Ik nam de route die ook o.a. langs het Vredespaleis loopt, en waar ook nog een P. is voor 3 bussen. Ik had tijd genoeg want we zouden weer om 18.00 u richting huis gaan.

Dus ik maakte voor mezelf een fotostop bij het Vredespaleis. wat nu gesloten is voor publiek. Het Vredespaleis is natuurlijk een prachtig en belangrijk gebouw liggend in het N.W.van de wijk "Zeeheldenkwartier" in Den-Haag.

Het Vredespaleis is ook o.a. de Zetel van het Permanent Hof van Arbitrage, maar ook het Internationale Gerechtshof van de V.N. zo ook Haagse Academie voor het Internationaal Recht, maar ook van de Carnegie Stichting.

Het paleis is ook regelmatig gastheer van diverse evenementen op het gebied van Internationaal recht en politiek. Het doel van deze organisatie is om voor geschillen tussen landen tot een vreedzame oplossing te komen.

Naast de ingang van het Vredespaleis werd in 2002 de eeuwig vredesvlam geplaatst, omringd door het wereldvredespad, bestaande uit een rand van stenen en steentjes uit 196 landen. Het Vredespaleis vierde op 28 augustus 2013 zijn 100 jarige bestaan met o.a. de aanwezigheid van Koning Willem-Alexander- Ban Ki Moon = secretaris generaal van de V.N. Ook aanwezig premier Mark Rutte en Jozias van Aartsen Burgemeester van Den-Haag.

Na een aantal foto`s te hebben gemaakt ging het op weg naar Scheveningen, nu een belangrijke badplaats maar voorheen werd het dorpsbeeld bepaald door de zeevisserij.

De visserijvloot van Scheveningen bestaat nu nog uit een 15 tal "hektrawlers"

Scheveningen al sinds 1818 bekend als badplaats in dat jaar openden Jacob Pronk het eerste badhuis. Scheveningen nu vooral bekend bij dagjesmensen uit Belgiƫ - Duitsland en ons eigen land. Behalve badplaats heeft Scheveningen ook nog een gevangenis, die plaats biedt aan 1000 gevangenen. de bekendste gevangenen zijn uit de Servisch-Bosnische Oorlog = Karazic en Mladic, die hier al sinds 2011 gevangen zitten. Maar ook de Sierra Leone dictator Charles Taylor zit hier.

Een van de bekendste bouwwerken van Scheveningen is wel de Scheveningse Pier.

Deze "Pier" is geopend in 1961 en kwam in de plaats van de oude Pier uit 1901.

Deze "nieuwe" pier werd in 2013 gesloten v.w. dat hij niet meer voldeed aan de brandveiligheidseisen. Daarop volgde een grote verbouwing met een nieuwe opening op 18 juli 2015.

De "Pier"  bestaat uit een geheel overdekte wandelpromenade van wel 400 meter lang en een uitkijktoren van 45 meter hoog.

Voorheen heeft de horecafamilie van van der Valk ook nog 20 miljoen aan de renovatie besteed.

Die werkzaamheden werden beĆ«indigd in 2011. Ook zijn er meerdere branden op de Pier geweest ( 1968-1994- en 2011) Sinds 28 oktober 2014 is de pier voor ruim 3 miljoen € verkocht aan de investeringsmaatschappij Kondor-Wessels en Dazep.

Op het schateiland komt nu een reuzenrad wat 42 meter hoog wordt, en het stalen eiland wordt afgebroken vanwege aantasting door roest.Dan is het rond 18.00 u en weer hoogste tijd om richting huis te gaan.