dinsdag 16 oktober 2012

Herfst

De herfst is een van de mooiste jaargetijde van het jaar? als je tegen kou en regen kunt?

Alleen al de herfstkleuren maken het jaargetij herfst zo mooi.
De herfst begint op 21 September en duurt tot 21 December. Dan zijn de dag en de nacht nagenoeg even lang.

 Maar het is pas in Oktober dat de herfst goed begint, als de blaadjes van de bomen gaan vallen, en er ook van allerlei vierissen rond gaan sluipen, die snotterigheid of griep -hoest of zelfs bij sommige mensen depressies veroorzaken.
In deze tijd loopt het ziekteverzuim dan ook al snel op. Toch zijn er mooie kanten zeker als je in de herfst bent geboren, Wetenschappelijk is bewezen dat je dan langer leeft, Dat komt vooral door dat vrouwen die in de zomer in verwachting zijn meer vers, (fruit en groenten) eten dan in de andere jaargetijden?

De herfst van 2006 was met bijna 14 gr C de warmste herfst ooit gemeten. Normaal is de gemiddelde  temperatuur c.a. 10 graden C

Herfst word ook wel beschouwd als een van de moeilijkste woorden om op te rijmen? Vele pogingen zijn al gedaan maar het is nooit echt gelukt.Tijdens de herfstperiode hebben we ook een aantal belangrijke feestdagen te begroeten.

Hervormingsdag--Allerzielen--Allerheiligen --St-Nicolaas. en in sommige provincies van ons land ook het feest van St Maarten,
Hervormingsdag is een herdenkingsdag op 31 Oktober.  Deze dag staat in het teken van Maarten- Luther, hij zou op 31 okt. 1517 zijn 95 stellingen tegen de situaties in de R.K. hebben gepubliceerd. wat uiteindelijk leidde  tot een breuk met de R.K. Kerk. In die tijd zijn er vele protestantse kerken ontstaan.

Hervormingsdag is een erkende feestdag in o.a. Chili--SloveniĆ« - en een aantal deelstaten in Duitsland.
Allerzielen is een van de hoogtijdagen uit de R.K. traditie, wordt gevierd op 2 November.= de dag na Allerheiligen waarmee deze dag nauw is verbonden.

De overledenen worden dan herdacht in een "Requiemmis",  en er worden bloemen op het graf van de overledenen gelegd,

Allerzielen stamt uit de Benedictijnen kloostertraditie van Cluny (France). voor het eerst gevierd in de 10 eeuw.
Allerheiligen is in de R.K.Kerk een Hoogfeest. Deze feestdag viert de nagedachtenis aan Alle Heiligen en Martelaren.

Al in 837 riep Paus Gregorius 1V, 1 nov. uit als R.K. Gedenkdag. Vele landen hebben dan ook op 1 November  een vrije dag.

St Maarten valt op 11 November. Hij was in de Middeleeuwen een van de populairste Heiligen. Geboren rond 316 in Hongarije, zoon uit Romeinse ouders.

Hij was het die het soldatenkleed deelde met een half naakte man die lag voor de stadspoort van Amiens. Maar hij word ook vereerd omdat hij vele wonderen heeft verricht.

 St Nicolaas of Sinterklaas is de hoofdfiguur van het gelijknamige "kindervolksfeest" hoogtepunt is wel de nacht van 5 op 6 December,dan is het pakjesavond, waar volgens overlevering de kinderen door de schoorsteen hun cadeautjes krijgen? Maar ook vele volwassenen kijken daar driftig naar uit.
Dus de herfstperiode is voor iedereen een feest. Maak er dan ook iets moois van.