donderdag 4 september 2014

Kevelaar 2014

Het is weer september en dat betekend voor de Dreumelse pelgrims een bedevaart naar Kevelaar.

Ik heb altijd tot nu toe het geluk gehad dat ik twee keer achter elkaar mee mag, een keer met de pelgrims uit een gedeelte van de Bommelerwaard ( Ammerzoden- Kerkdriel en ook Empel) met dit keer ook aanwezig Stefan Schevers, je weet wel onze vroegere kapelaan?

Die gaan wel altijd op Zondag. Maar dan mag ik de andere dag ook weer naar Kevelaar, maar dan met pelgrims uit o.a. Dreumel -Wamel- Ben.en Boven-Leeuwen en dit keer zelfs mensen opgehaald in Druten. Daarna gaan we naar de verzamelplaats ( Lammie) in Deest, en rijden met nog twee andere bussen die komen uit Tiel en omstreken, en een met pelgrims van langs de Maaskant, alles bij elkaar toch zo`n 150 bedevaartgangers.

Na het reisgebed te hebben gebeden door onze pastoor Massaer kunnen we met een goed gevoel aan de reis beginnen, die ongeveer vijf kwartier, en een aantal "tientjes" zal duren, zodat we tegen 10.30 u aankomen in Kevelaar.

Kevelaar is volgens kenners de grootste bedevaartsplaats in N.W. Europa, waar ieder jaar zo`n miljoen gelovige op bedevaart naar toe komen, sommige met de fiets of met ander vervoer, maar wij komen met de touringcar.

Na aankomst is er nog ruimschoots tijd voor het kopje koffie en de alom bekende "torte" = Schwarzwalderkirsch uit Duitsland. De eerste Eucharistieviering begint dan om 11.30 u en wordt gecelebreerd door onze pastoor Massaer en duurt ongeveer een uur.

Daarna is er weer ruimschoots tijd voor een lunch of winkelen, om 14.15 u kan men kiezen uit een grote- of kleine "kruisweg", daarna weer wat vrij-tijd om om 16.15 het laatste gedeelte van deze pelgrimstocht bij te wonen = het Lof waarin het allerheiligste wordt aanbeden, en o.a. kaarsen worden gewijd. Daarna is het nog weer tijd voor b.v. een ijsje en om 18.00 u is het tijd voor vertrek, zodat we op een nog redelijk tijdstip weer terug zijn.

Het doel van deze bedevaart is allereerst naar de "Genadekapel" met daarin het beeld van de Heilige Maagd Maria - "Troosteres der Bedroefden"

 Maar ook de kaarsenkapel wordt druk  bezocht. Dan staat er midden in het stadje natuurlijk de mooie grote Mariabasiliek  met z n 90 meter hoge toren. In deze Mariabasiliek vinden dan ook de grote pelgrimsmissen plaats. Kevelaar is een van de bekendste stadjes aan de "Niederrijn" en al meer dan 360 jaar vormt de bedevaart de kern van het stadsleven in Kevelaar.


Het waren weer prachtige dagen waar vele

vrijwilligers zich voor hebben ingezet om deze bedevaart weer te doen slagen, aan alle heel hartelijk dank en tot volgend jaar. Mocht

ook u eens mee willen op bedevaart meldt u dan z s m