vrijdag 19 oktober 2012

Basiliek te Oudenbosch

Zo`n 20 jaar geleden was ik eens met een touringcar met mensen, in Oudenbosch en vergat door de drukte van het werk om eens te gaan kijken naar de prachtige Basiliek. Maar ik had me voorgenomen om nog een keertje terug te gaan maar dan privé.

Donderdag 18 okt. was het dan zover. Het was wel een eind, maar daarom zeker de moeite waard.
Oudenbosch ligt, waar de Basiliek staat, 45 km ten westen van Breda. en 45 km te zuiden van Rotterdam.

 Het was pastoor Willem Hellemonds die het initiatief neemt in 1867 om een zo`n grote Basiliek te laten bouwen naar voorbeeld van de St Pieter in Rome. De basiliek is dus een verkleinde versie van de St Pieterbasiliek van Rome, met het front van een copy van de Basiliek "St Jan van Lateranen".
 
Als je voor de eerste keer de Basiliek in Oudenbosch gaat bekijken, zul je verrast zijn van zijn afmetingen?
De lengte is 81. meter, en de breedte 55 meter, het hoogste punt van de koepel is 63 meter.

Daarmee 16 x kleiner dan de originele St Pietersbasiliek in Rome.
Hoe kwam hij erbij om zo`n grote kerk te laten bouwen in Oudenbosch, die maar 3500 inwoners telt.
 
Pastoor Hellemans was in gedachte al volop bezig met het bouwen van een nieuwe kerk, omdat de oude St Agathakerk daterend uit 1513 in zeer slechte staat verkeerde, en door het steeds maar groeiende aantal parochianen langzaam aan te klein werd.
 
De St-Pieter in Rome had voor hem geen geheimen meer, daar hij ontelbaren uren in de St- Pieter had vertoeft,
 
In een drietal preken heeft de pastoor Hellemonds zijn parochianen van zijn plannen op de hoogte gebracht. Niemand minder dan de beroemde architect Petrus J H Cuijpers werd de bouwmeester.
Beroemd was deze bouwmeester ook van o.a. het Rijksmuseum, en het Centraal-Station te Amsterdam.
 
Maar hij heeft ook meer dan 100 kerken gebouwd, en was bij een aantal andere bouwwerken betrokken.
 
De voorgevel is een copy van  de "St-Jan van Lateranen" te Rome. De facade is in 3 etages onderverdeeld. De top word bekroond met het 4 meter hoge beeld van Christus, "Salvator-Mundi" = "Redder van de Wereld"
 
Ook het prachtige orgel van de Basiliek (Een Ludwig Konigorgel) heeft een lange en bewogen geschiedenis achter de rug, wat al begint op 27 feb 1772.
Er staan ook niet minder dan 4 biechtstoelen in de Basiliek, waar in de rondingen telkens Jezus staat afgebeeld als de "Goede Herder"
 
Ter wille van de toeristen bevindt zich onder in de kelder, (22 treden) een souvenirwinkel.
 
Ook bevindt zich in de kerk een museum, waarin o.a. de Paramenten van het zg "Rijke Roomse Leven". Ook bevinden zich daar de "kroonjuwelen" van de kerk, de relikwieën van de patronessen van de kerk = H H Agatha en Barbara.
 
Wil je de kerk nog eens van grotere hoogte bekijken dat kan men moet dan wel 144 treden beklimmen, men bevindt zich dan wel 28 meter boven de kerkvloer.


Het interieur is werkelijk rijkelijk versierd met plafondschilderijen en beelden. Ook is er een kruisweg en een copy van de "Piëta" van Michelangelo.
 
De Basiliek trekt zo`n 50.000 bezoekers per jaar. En op 9 mei 2008 werd hier het kerkelijk huwelijk van Frans Bauer ingezegend.
 
Midden op het kerkplein staat  ook nog het "Zouavenmonument", voorstellend Paus Pius IX die een stervende Zouaaf aan zij voeten zegent.
 
Het monument werd opgericht ter herinnering aan de 3000 Nederlandse soldaten. de Zouaven die in de jaren 1864- 1870 via Oudenbosch naar Rome vertrokken om te strijden voor de instandhouding van de kerkelijke staat. Op het voetstuk van het monument staan in reliëf, de borstbeelden van Pastoor Hellemons, en van zijn trouwe helper en vriend Broeder Bernadinus.
 Op de achterzijde van het monument leest men de namen van de Nederlandse Zouaven die voor de Paus gesneuveld zijn. met de plaats waar zij vielen,
 
Ga ook eens naar Oudenbosch. om deze prachtige Basiliek zelf te aanschouwen, Geen spijt van.