maandag 7 november 2016

Pastor Gerard van Hoof Afscheid

Pastor Gerard van Hoof zegt parochie vaarwel
Druten - Op zondag 13 november neemt pastor Gerard van Hoof tijdens een feestelijke eucharistieviering om 10.00 uur, in de H.H. Ewaldenkerk te Druten afscheid van de parochie H. Franciscus en H. Clara. Na afloop van de mis is er gelegenheid om hem een hand te schudden in het Bondsgebouw. Het parochiebestuur hoopt dat veel parochianen van deze gelegenheid gebruik zullen maken.

Pastor van Hoof staat bij velen bekend als echt mensen-mens, met een goed hart.

Als jonge jongen wilde hij eigenlijk de verpleging in, maar uiteindelijk werd hij timmerman bij V&D in Helmond.


Het priesterschap kriebelde en na een studie in het seminarie Bovendonk, die hij naast zijn werk deed, werd hij in 1990 tot priester gewijd.

Ook tijdens zijn priesterschap timmerde hij nog regelmatig en niet alleen aan de weg. Hij was trots op zijn goed uitgeruste werkplaats in de pastorie.
Betrokken
Via Nieuwkuijk, Tilburg en Nijmegen kwam pastor van Hoof in 2005 als pastoor in de parochies van Afferden en Horssen terecht.

Zelf vertelt hij dat hij – alvorens deze benoeming te aanvaarden - eerst de dorpen eens wilde verkennen.

Na vele gesprekken met de inwoners waren het tenslotte de schapen, die achter de pastorie liepen, die hem over de streep trokken. Hij voelde zich in die twee dorpsgemeenschappen als een vis in het water, kende iedereen, schoof aan bij de open eettafel en bezocht rommelmarkten en speelde zelfs mee in het toneel.

Natuurlijk bleven de culinaire talenten van Gerard niet onontdekt. Menige vergadering werd gestart met een eigen gebakken cake. Het zal niemand verbazen dat hij zelf ook van lekker eten houdt. Maar voor alles is hij zeer betrokken bij het lief en leed van de mensen. Wanneer hij het ergens niet mee eens is, dan zal hij dat ook duidelijk laten merken.
Eenheid
Groot was de uitdaging toen er een fusie aan kwam,

en de voormalige parochies Afferden, Deest, Druten-Puiflijk en Horssen in 2013 samen onder een dak verder gingen met pastor van Hoof als eerste herder.

Met inzet van heel zijn persoon werkte hij aan de totstandkoming van één nieuwe geloofsgemeenschap. Ondanks zijn broze gezondheid liep hij niet weg voor deze zware opgave.

We zijn een werkende kerk en ik ben trots op de vele werkers die hier zijn. Wie zijn een kerk van mensen. Dat is onze kracht en ik ben blij dat ik er bij mag horen. Er ligt veel werk op ons te wachten, maar samen kunnen we ook veel.'

Zijn gezondheid speelde steeds meer parten, reden waarom hij nu met vervroegd pensioen gaat. Hij heeft inmiddels een nieuwe woonstek gevonden, een appartement aan de Markt in Druten, met een fraai uitzicht op de kerk, tussen 'zijn mensen', waaraan hij zijn hart heeft verloren. Het parochiebestuur wenst hem alle goeds in zijn nieuwe levensfase.
Tekst Jan Dekkers.     Foto`s Henk van Coolwijk.    DANK AAN ALLE DIE DEZE DAG TOT EEN ONVERGETELIJKE HEBBEN GEMAAKT.