woensdag 7 oktober 2015

Maisoogst 2015 begonnen

De maisoogst van 2015 staat weer op het punt te beginnen, dus is het in de polders weer heel goed opletten

Vooral als het een beetje regent of bij donker. Bijna ieder jaar om deze tijd wordt weer landelijk, dus ook in Maas en Waal de mais geoogst.

Dit jaar is de oogst van mais landelijk gezien iets later, dat heeft te maken met het weer van het afgelopen jaar.

Het voorjaar was te koud. De maand juli weer te droog, en de maand augustus was weer te nat.

Dus echt boerenklaag weer. Maar hier in Maas en Waal staat de mais er uitzonderlijk goed bij.

Met al deze gegevens zorgt het er wel voor dat de oogst (landelijk) dus iets later kan beginnen . Je ziet dan ook wel boeren nu het nog aardig weer is nerveus langs de percelen met mais lopen en kijken en voelen of ze nog niet rijp genoeg zijn. het is aan de maisboer om het optimale moment te bepalen wanneer er geoogst gaat worden. Daarom houden ze de mais de laatste weken angstvallig in de gaten hoe die zich gaat ontwikkelen.

Als je door de polders rijdt van Maas en Waal dan zie je dat de eerste percelen al voorzichtig zijn geoogst.

Maar het echte oogstgeweld barst pas volgende week los. De akkerbouwers en loonwerkers krijgen het dan pas echt druk.

Akkerbouwer Janssen uit Wamel bijv. heeft alleen al zo`n 30 "bunder" mais van het land te halen, maar hij vertelde mij dat dat tegenwoordig met die kolossaal grote machines maar een "fluitje van `n cent is" en dat ze tegenwoordig wel 3 voetbalvelden per uur kunnen oogsten.

Toen dacht ik wat is er dan toch veel veranderd de laatste jaren. Terwijl wij zo stonden te praten was de akker  al bijna kaal en dacht ik nog het gaat inderdaad heel erg snel.Hopelijk voor de maisboeren blijft het weer goed, want ze moeten toch met die zware machines de akker op, al denkt de gewone man daar niet bij na.

Wij wensen hen veel succes en heel goed oogstweer.