zondag 2 maart 2014

Carnavalsoptocht "De Reut" 2014

De Carnavalsoptocht = "De Reut" zoals wij hem hier in Dreumel noemen, word gehouden op Zondagmiddag.

Niet alleen hier in Dreumel wordt z`on optocht gehouden maar op vele plaatsen in Nederland. Ook zijn er wel plaatsen waar ze z òn optocht s`avond wordt gehouden, o.a. hier in Alphen.

De grootste optochten worden wel gehouden in Limburg en Brabant maar ook de rest van Nederland doet graag mee. "De-Reut" (optocht) is een van de hoogtepunten van het carnaval, waar vaak na de optocht ook mooie prijzen worden uitgereikt aan o.a. de bouwers van de mooiste praalwagen of leukste loopgroep maar een prijs kan iemand die alleen iets moois verzint ook winnen.

Vaak zijn er bij grotere optochten naast een juryprijs ook nog een publieksprijs.

Vaak gaat het tijdens de optochten over de plaatselijke politiek maar ook de landelijke wordt flink op de hak genomen.

Meestal is de laatste wagen van de optocht de jeugdprins en prinsenwagen, en die strooien dan volop snoep op het publiek.

De "Raad van Elf" is een gezelschap van meestal elf mannen dat tijdens het carnaval met een vorst of adjudant aan het hoofd de activiteiten organiseert en begeleidt. De naam "Raad van Elf" verwijst naar het getal elf is het narrengetal oftewel gekkengetal dat een belangrijke rol speelt in het carnaval.

Vaak is men al vanaf 11 november in de weer met de voorbereidingen van het komende carnavalsfeest.

Ze zijn ook altijd zeer betrokken bij het carnavalsfeest, want ze organiseren o.a. de optocht het carnavalsgala  en de jeugdcarnaval. Ze zijn formeel gekleed met een cape en carnavalssteek.

Aan het hoofd van de "Raad van Elf" staat dan Prins carnaval, meestal bijgestaan door een adjudant maar ook wel door pages ( zijn meestal jonge vrouwen)

Carnaval,ook wel Vastenavond genoemd = de vooravond van het vasten, en is van oorsprong een katholiek feest. Volgens traditie duurt het feest van Zondag tot Dinsdagavond = de Vastenavond.

Om middernacht vangt dan de vastentijd aan die veertig dagen duurt tot aan Pasen.

In Dreumel beginnen we altijd op Zondag met een carnavalsmis. waar zowel de prins als de jeugdprins en prinses aanwezig zijn

Daarna begint om 14.30 u de gebruikelijke optocht ( "De Reut") Dit jaar was er heel veel publiek was het ook weer goed georganiseerd    Klasse  ALAAF  ALAAF