dinsdag 16 juli 2013

Andre Rieu Vrijthof

Afgelopen Vrijdagavond was ook ik weer eens op het "Vrijthof" in Maastricht voor een concert van André Rieu. Ik was hier i.o.v. Kras Reizen.NL.

 En had mensen opgehaald in Zwolle -Apeldoorn-Arnhem en Nijmegen, voor een twee daags arrangement van André-Rieu met een overnachting in Genk (B) = 25 km van Maastricht.
 

André-Rieu violist en orkestleider, die met zijn orkest vele meestal bekende klassieke werken van o.a. Johan Strauss ten gehore brengt, waar hij dan ook grote bekendheid mee geniet bij een groot publiek. in binnen en buitenland. Hoewel zijn commerciële benadering hem op veel kritiek kwam te staan.
Al meer dan 20 jaar is hij populair bij een breed publiek over de gehele wereld.

Dat muzikale heeft André niet van een vreemde, want hij stamt uit een muzikale familie. Zijn vader André Rieu Senior was namelijk dirigent van het "Limburgs Symfonie Orkest"

André studeerde aan het Maastrichts conservatorium (viool), waar hij in 1977 afstudeerde. Zijn grote doorbraak kwam in 1994, waar hij tijdens de rust van een voetbalwedstrijd in de Amsterdam-Arena, de wereldberoemd geworden, en een van zijn grootste successen "Second Walz" van Sjostakovistj speelde, wat ook een onverwacht groot (hit)succes werd.

Ooit stond André-Rieu op de  zesde plaats van best verkopende artiesten, en liet daarmee vele zeer bekende popartiesten achter zich.
André Rieu is sinds 1975 getrouwd met zijn jeugdliefde Marjorie, zij hebben 2 zonen Pierre en Marc en hij is opa van 3 kleinkinderen.

Ze wonen in Maastricht in het huis met de "torentjes".wat bijna tegen de St. Pietersberg ligt. Het is een laatgotisch kasteeltje uit 1526. André maakte met zijn muziek een waar bedevaartsoord van Maastricht voor zijn fans.

Afgelopen Vrijdag was ook ik daar met een bus afgeladen met André-Rieufans die onder perfecte omstandigheden ( warm en droog) zijn show weer van start zagen gaan. Het was weer een grandioos spektakel wat daar werd weggegeven, op het wat men deze dagen het "Mooiste plein van Nederland" noemt.

Vanaf café "de Perroen" tot aan de "Basilica van St Servaas" ontstond een ambiance die zijn weerga in Nederland niet kent. en het waren niet alleen Nederlandse fans. Ook waren er bussen vol met Duitsers en Engelsen die net als wij in de buurt van Maastricht sliepen.

Het was weer een enorme belevenis die de "meesterviolist" weggaf. Maar ook het enorme enthousiasme van het hele orkest, wat veelal uit jonge musici is samengesteld straalt op het publiek af.
Meedeinen-klappen-zingen en dansen het gebeurt er allemaal.

De concerten van André Rieu zijn dan ook al een aantal jaren een van de populairste acts ter wereld?
Dit jaar was het alweer het negende jaar van zijn zomeravond concerten, die hij dus gaf op het meest "romantische plein" van Nederland.= "het Vrijthof"

 Dit jaar waren er ook weer een aantal andere (buitenlandse) artiesten  die hun bekendste liederen ten gehoren brachten. o.a. Jermain Jackson --Trini Lopez, maar ook André van Duin.
Zo was het al een paar weekenden, wij hebben een van de laatste concerten van dit jaar in Nederland bezocht. Over enkele weken gaat hij weer toeren door Europa, maar ook Australië waar hij ook enorme successen boekt. hopelijk kan ik er volgend jaar weer bij zijn, met een 2 dagenarrangement. Het was de moeite waard, en als passagier van een touringcar,hoef je nooit ver te lopen? Ik had zelfs 2 rolstoelers bij me. De luxe touringcar staat dan

voor het Maastrichts stadhuis nog geen 100 meter van het Vrijthof waar het allemaal plaatsvind. Je kijkt je ogen uit, al ver voor het concert begint, zo mooi.