dinsdag 30 december 2014

Pakjesavond 2014

Pakjesavond is de avond van 5 december waarop cadeautjes ter gelegenheid van Sinterklaas worden uitgepakt,

 maar ook surprises vergezeld van Sinterklaasgedichtjes worden uitgewisseld.

Pakjesavond is een Nederlandse traditie, die dus in het kader van het Sint Nicolaasfeest wordt gehouden. Ouders geven dan op die avond volgens traditie cadeau`s aan hun kinderen. Maar in Nederland is pakjesavond inmiddels uitgegroeid tot een avond waarop niet alleen kinderen maar ook de volwassenen elkaar volop trakteren.

In Belgiƫ waar ook het Sinterklaasfeest word gevierd is er geen pakjesavond, maar een pakjesochtend. 6 december is hier vaker het gebruik, zo ook in het zuiden van Nederland.

Z`on 65 procent van de Nederlandse bevolking viert de verjaardag van Sint-Nicolaas.
Men denkt vaak dat het Sint-Nicolaasfeest al een eeuwenoude traditie is.

Het feest van Sint-Nicolaas bestaat weliswaar al meer dan 700 jaar, maar vele elementen van de huidige Sinterklaasviering hebben pas vanaf c.a. 1850 vorm gekregen.

St. Nicolaas leefde in de 4 de eeuw en was bisschop van het zuid-Turkse stadje Myra. Overigens was 6 dec niet zijn geboorte - maar zijn sterfdag.

Waarschijnlijk is hij in het jaar 340 na Christus gestorven. Het is een goede katholieke gewoonte om heiligen te herdenken op hun sterfdag.

De moderne Sinterklaas zaken zoals de stoomboot -zwarte piet- tabberd en staf, werden uitgevonden door een Amsterdamse schoolmeester.

Hij verzon in 1850 een boek over het Sint-Nicolaasfeest, en sindsdien vieren we massaal Sint-Nicolaas op de manier zoals meester Jan Schenk het feest omschreef.

Sint is een kindervriend maar is als beschermheilige breder georiƫnteerd. Hij beschermd o.a. zeelieden - handelaren -kleermakers -bakkers enz.

Het paard van St Nicolaas heet in Nederland "Amerigo" en de pieten hebben ook van die mooie namen Trappadoelie- Nicodemus- Jack-Jour

en er is altijd een hoofdpiet, maar ook een chef-piet wegwijspiet huispiet.

Wat blijft er over van de traditie van Sint als er geen cadeautje meer is voor ieder kind.
Leuke weetjes over Sint en Piet?. Sinterklaas rijdt op een schimmel omdat de Germaanse God "Wodan" altijd op een groot wit paard reed.

Vroeger vonden hoge vooraanstaande mensen witte paarden of een schimmel status hebben. Sinterklaas was ook een voornaam persoon en rijd daarom ook op een schimmel.

De zwarte pieten lopen rond in kleding van een 16 de eeuwse "page". Pages waren toentertijd de persoonlijke dienaren van hooggeplaatste en belangrijke mensen zoals Hertogen en Prinsen.

Een pietenpak is dus een pagepak, wat met eer gedragen wordt.