donderdag 12 maart 2015

Bedevaart naar Bonaire

Op Dinsdag 10 maart zijn we met een aantal familieleden weer eens wezen kijken naar een toneelstuk,

waar onze schoonzus een niet onbelangrijke rol in speelt. Zij speelt n.l. de rol van "Moeder-Overste" die zoals vele in het nonnenklooster denken op sterven ligt.

We zijn de vorige keer ook al wezen kijken en het was ons zo goed bevallen dat nu we weer de kans hadden om te gaan kijken die gelijk hebben aangegrepen.

De toneelgroep Leeuwen speelt ook maar een stuk per jaar waar ze hun handen aan vol hebben. Dit keer was de grote primaire in het zorgcentrum "St Barbara" te Dreumel.'

Dit keer was er gekozen voor het blijspel "Een bedevaart naar Bonaire" Een blijspel in 4 bedrijven vol chaos- bedrog en vooral elkaar verkeerd begrijpen.
Het verhaal begint dat men denkt dat "Moeder-Overste" ernstig ziek is, en daarvoor op bed ligt, en dat zorgt voor de nodige onrust in het klooster waar zij de baas is.

De nonnen hebben allemaal andere ambities maar een van die nonnen ziet het al helemaal voor zich, dat zij mocht de oude "Moeder Overste" overlijden, zij de nieuwe Moeder-Overste word en daar wil ze heel ver in gaan. De andere nonnen hebben daar geen enkele boodschap aan.

Dan komt er ook nog de pastoor van het dorp voorbij die voortdurend lekkere honger en dorst heeft en door de nieuwe Moeder Overste op zijn wenken bediend word met allerlei lekkers, zoals (appel)taarten en de beste wijnen, allemaal om maar in de gunst te vallen dat zij de nieuwe Moeder Overste mag worden.

Maar zuster Anna heeft een list bedacht om als de "Heilige Maagd Maria" op te treden. ( er werden allerlei bekentenissen gedaan)
Het nonnenklooster heeft aanzienlijke schulden aan het Vaticaan en die schuld moet zo spoedig mogelijk betaald worden,

Dan is er nog de tweeling zuster van "Moeder Overste" die denkt dat ze flink heeft gespaard in al die jaren dat ze in het klooster woont.en is dus op haar geld uit.

Ze denkt dat ze flink zal erven van "Moeder Overste" mocht ze komen te overlijden. Maar ze heeft een heel domme dochter die telkens weer roet in het eten gooit.

Ook is er ook nog een Kardinaal die eigenlijk tot de "maffia" behoort en ook op het geld uit is. Het geld wat eigenlijk gestolen is door de z.g.n. Kardinaal zit in een hoofdkussen verstopt en dat wel 3 x van eigenaar verwisseld,

Maar tijdens het laatste bedrijf uiteindelijk toch bij de nonnen terecht komt zodat zij hun schuld alsnog kunnen aflossen.

Hoe heeft de schuld van het nonnenklooster zover toch kunnen oplopen?

Dat word dan wel duidelijk in de loop van deze voorstelling. De pastoor en "Moeder Overste" gingen ieder jaar op "Bedevaart op Bonaire"

Waar ze niet zoals je zou denken een aanbidding zouden doen. Nee ze gingen daar de bloemetjes een flink buiten zetten en deden zichzelf te goed aan allerlei s`wereldse lekkernijen en dat kost een paar duiten.

Al met al hebben we zeker wel 1.5 uur genoten van een prachtig toneelspel van de toneelgroep Leeuwen, dat aan.Wilhelmien Vissers een deskundige regisseuse heeft.
Bedank het was de moeite, Tot volgend jaar?