dinsdag 13 mei 2014

Dodenherdenking - 2014

Dodenherdenking op 4 mei is geen feestdag! dat is het morgen pas, (5 mei) dan wordt de bevrijding gevierd van de Duitse bezetter (1940-1945).

Op 4 mei worden in heel Nederland, dus ook in Dreumel de gevallenen uit de tweede wereldoorlog herdacht.
Zo word er in Dreumel een herdenking met aangepaste muziek opgedragen aan de 26 gevallenen uit Dreumel, waarvan ook alle namen dan worden opgelezen zodat ze niet vergeten zijn, ook wordt er tijdens het oplezen, en een herdenkingstoespraak door Ton de Vree van hun namen, een kaarsje opgestoken door een lid (Karin de Vree) van het Oranjecomité.

 Na het einde van de herdenking in de St-Barbarakerk gaat het in processie o.l.v. het tamboerkorps naar het monument voor de Dreumelse gevallenen, waar dan ook een toespraak door de wethouder en een gedicht door een afgevaardigde van het Dreumels Poëtisch Genootschap= Edgar Dansk, en ook Bo van Welie worden voorgedragen, ook worden er enkele liedjes o.a. Land of hope and glory en Into my Heart gezongen door het koor Vivente

Het is dan allemaal heel indrukwekkend wat hier in Dreumel gebeurt tijdens de Dreumelse Dodenherdenking.


Maar ook in het hele land wordt er grote aandacht  besteed aan Dodenherdenking. Zo zullen er in het hele land om 20.00 u twee minuten stilte in acht worden genomen, en overal zijn plechtigheden die altijd gevolgd worden door een kranslegging.

Dit jaar gebeurt het o.a. in Amsterdam door Koning Willem-Alexander en vertegenwoordigers van de regering en het leger, maar ook andere groeperingen uit de maatschappij zijn daarbij aanwezig.

In het hele land luidden de klokken vanaf kwart voor acht tot dertig seconde voor acht uur. Daarna worden er twee minuten stilte in acht genomen. Ook hangen op die vierde mei in Nederland de vlaggen halfstok. En ook is in Nederland de Nationale Herdenking rechtstreeks op T.V. te zien.

In Dreumel wordt dan het slotwoord gesproken door Karin de Vree namens het Oranjecomité  en uitgenodigd om van gedachten te wisselen bij een kopje koffie in het zorgcentrum St-Barbara.

Dan zit er de jaarlijkse Dodenherdenking er alweer op. en kunnen we terugkijken op een indrukwekkende Dodenherdenking die ook weer dit jaar groot lof verdiend voor de organisatie en een groot bedankt aan allen vrijwilligers die daar hun steentje aan hebben bijgedragen.