woensdag 24 februari 2021

Sloop boerderij Rutten 2021

 Op 23 februari 2021 ging een van de markantste boerderijen in Dreumel tegen de vlakte om plaats te maken voor min 3 seniorenwoningen.

De boerderij stond op de hoek Rooijsestraat 72 - Zwaanstraat. Het stond bekend als "de Rut" genoemd naar de eerdere bewoners Cees Rutten = vader en Frans Rutten = de zoon.

Voor zover bekend was dit de derde boerderij op deze plaats. Uit eerdere gegevens stond hier in 1809 ook al een boerderij, maar wie hier toen in woonde is onbekend gebleven.

Wel is bekend dat de boerderij in 1832 eigendom was van Burgemeester Willem Storij, die van 1798 tot 1817 Burgemeester van Dreumel was.

Hij had hier een grote boerderij met erf -schuren en wat hooimijten, maar ook een tuin. Hij overleed in 1883.

Vervolgens kwam de boerderij in het bezit van respectievelijk zijn zoon Egbert Storij en zijn kleinzoon Cornelis F X Storij.

Op maandag 23 mei brak er een geweldige brand uit dat het pand en de voorradige graan-hooi stro- hout, maar ook landbouwgereedschap verloren ging, slechts een wagen en een ploeg die op het erf stonden bleven gespaard van de vlammenzee.

Ook drie paarden een veulen zo ook een varken en de jachthond overleefden de brand niet, en van de inboedel kon niets meer worden gered. 

Een geluk zowel huis als inboedel waren verzekerd. De oorzaak bleef onbekend.

Tijdens de watersnood van 1926 moesten wel het aanwezigen vee in veiligheid worden gebracht,

Het huis werd inmiddels alweer bewoond door de uit Wamel afkomstige Cees Rutten. Cees had een hengstenhouderij en woonden daar met vrouw en kinderen, Jo-Cees-Mies-Bep-Mien en Annie.

Deze boerderij werd omstreeks 1930 afgebroken en vervangen door een nieuwe boerderij, die zoon Frans inmiddels had overgenomen. Na het overlijden van Frans Rutten werd het pand met landerijen in 2011 verkocht aan Fam Gubbels.

Aannemer Alien van den Bosch die inmiddels was begonnen met zijn "Plan Rooijsestraat" stond de boerderij al wel langere tijd leeg, en is ook nog een tijdje bewoond door Fam. Hoogeveen

Voor dit plan Rooijsestraat zijn aan de nieuw aangelegde weg "Groot Hoogveld" inmiddels al een aantal woningen gerealiseerd.

De boerderij die vele stormen -sneeuw en zelfs een tweede wereldoorlog heeft doorstaan ging nu  23-2-2021  met veel bekijks van buurt- en dorpsgenoten om 11.45 u tegen de vlakte. 

Bronnen Tonnie van Wichen-van Welie - Annie Mulders dochter van Cees Rutten S.R. His-Gis

Henk van Coolwijk - Fotografie - Archief Stichting Tremele.