donderdag 25 december 2014

Kerstboom

Kerstboom

Geen kerstfeest kan gevierd worden zonder een mooi versierde kerstboom. Met een echte kerstboom komt geur van hars in huis, een kerstmiegeur, en dat is dan weer een verre herinnering aan wierook.

Het gebruik is ontstaan in ongeveer de zestiende eeuw in de Elzas en in Duitsland. De kerstboom staat symbool voor wedergeboorte van het licht.

Die symboliek van de kerstboom gaat minstens terug tot een oud Romeins feest (Saurnalia) waarbij de dood van het afgelopen jaar en de geboorte van het nieuwe jaar werd gevierd met decoraties, van altijd groene planten.

De kerstballen symboliseren volgens de (Lutherlegende) vruchten. De piek in de boom staat voor de ster van Betlehem die de drie wijzen,


Magiƫrs of Koningen uit het Oosten de weg wees naar de geboorteplaats van Jezus.

Daarom staat op de piek van de kerstboom ook wel in plaats van de piek een ster.

De op een na grootste kerstboom ter wereld is de "Gerbrandytoren" ook wel bekend als de F M Telefoonmast van Lopik langs de A 2.

Met een hoogte van 372 meter en voorzien van meer dan 120 lampen, die geven de mast de illusie van een reusachtige verlichte kerstboom.

Dit lichtspektakel vindt hier al
plaats sinds 1992 maar het lukt niet ieder jaar om de financiering rond te krijgen, of door ook wel technische problemen waardoor de lampen niet kunnen worden aangebracht.

De zendmast blift normaal tot 6 januari = het feest van drie koningen in kerstsfeer. 
Bij het Italiaanse dorpje Gubbio staat met 3000 lampjes en 650 meter hoog en 300 meter breed de grootste kerstboom ter wereld,