maandag 29 juli 2013

Vijf dagen Moezel

Op 22 juli, het is dan eigenlijk midden in de zomer gaan wij eens een paar dagen naar de Moezel.

Normaal doen we dat nooit in deze periode, want het is dan te warm en te druk overal waar je komt.
Maar dit keer hadden we zonder eigenlijk na te denken zomaar een 5 daagse reis geboekt naar de Moezel op "vakantieveiling.nl" en gewonnen.

Ook het plaatsje "Urzig aan de Moezel" met 650 inw. was ons volledig onbekend. Maar het was een alleraardigst schilderachtig wijndorpje, zoals je er heel veel tegenkomt in dit gebied.  Vele smalle straatjes die we dan ook bijna allemaal zijn doorgelopen, vele vooral middeleeuwse vakwerkhuisjes en een aantal wijnboerderijen. De "Urziger Wurzgarten"  behoren tot de beste wijngaarden aan de Moezel, vandaar dar deze wijn dan ook wereldberoemd is.

s`Morgens zijn we dan al vroeg vertrokken, zodat we al de eerste dag alle tijd hadden om al wat op de weg daarheen al wat te bezoeken.

Daarom ging het het eerste stuk snel over de Duitsche-autobahnen tot voorbij Keulen. Daarna ging het over de Bundesstrasse, richting Altenahr = ook een heel bekend plaatsje in de Eifel bij vele Nederlanders, en ook bekend van z`n wijnen en vele burchten in de omgeving.
Daarna over de plaatsen, Adenau en Ulmen, na een aantal fotostops op naar Cochem waar we in de zengende hitte (35 graden C) direct na de middag aankwamen. Cochem is ook bij vele Nederlanders bekend, ( we dachten even dat we in Nederland waren zoveel waren er) en we werden verwelkomt door de imposante "Reichsburcht" van meer dan 1000 jaar oud, op zeker 100 meter hoogte en daarom bijna onneembaar in die tijd.

Na een verblijf van een paar uur en met de nodige foto`s die ik had gemaakt van het prachtige stadje ging het richting Urzig, waar we na de nodige stops om 18.00 u aan kwamen. Het was wel spannend omdat een aantal mensen die er al waren geweest het hotel afbraken op allerlei gebied. Nou dat is ons dus reuze meegevallen,

 Het hotel was dan wel gedateerd maar alles werkte en het ontvangst was buitengewoon hartelijk van de Nederlandse eigenaar Ruud . En de verzorging kon niet beter, o.a. het ontbijt was super, alles vers en de broodjes uit eigen oven warm. ook b.v. s ├ávonds was er iedere avond wel wat te doen en de eigenaar stond garand voor succes.

Dus wij waren goed tevreden over het geheel. zeker voor de prijs die we ervoor hadden betaald. Wij willen daarvoor nog wel een keertje terug naar Uzig.

Het gebied waar we zaten leende zich ook uitstekend voor fietstochten langs de oevers van de Moezel (mooi vlak met af en toe een helling) voorts mooie uitzichten prachtige natuur en sprookjesachtige wijndorpjes met bezienswaardigheden.

Wat ons ook opviel waren de vele "Campingplatze" langs de oevers van de rivier.  En een verblijf aan de Moezel gaat bijna altijd gepaard met een van de vele boottochten die er aangeboden worden.
Men krijgt dan prachtige uitzichten over de groene (wijn)hellingen, en de vele oude stadjes vaak stammend uit de tijd van het machtige Romeinse Rijk. Ook liggen er nog talrijke burchten(ruines) die het gebied dan ook wereld beroemd hebben gemaakt.

Behalve een boottocht in het Moezelgebied, betekend het ook bijna automatisch het proeven van de beroemde Moezelwijnen.

Daarvoor kan men in elk dorp wel terecht bij een wijnboer of wijnkelder. Proeven kost vaak ook maar een "fooitje. Meestal zijn die proeverijen te herkennen aan een opvallend uithangbord.

Niet alleen proeven van de wijn is er bekend, maar denk eens aan de wijnfeesten, die er vaak vroeg (juli tot oktober)  beginnen.
De dagen vliegen dan voorbij en het is dan ook weer tijd om afscheid te nemen van Uzig. Het waren een paar prachtige dagen met vele bezoeken aan een groot aantal (wijn)dorpjes en stadjes.
Op de terugweg gaan we over o.a Bittburg - Prum en Butgenbach- ,op weg naar wat men hier noemt de "Parel van de Eifel" = het plaatsje Monschau met c.a. 14.000 inw. liggend in de Duitse Eifel.

Ook hier weer veel vakwerkhuisjes mooie terassen en vriendelijke mensen.  Het stadsbeeld wat men hier aantreft is in 300 jaar niet veel veranderd.

Heeft zoals de meeste plaatsen hier ook een rijke historie (getuigen de burcht die boven het stadje ligt)  maar ook een levend heden, met meer dan 170.000 overnachtingen per jaar, en het groot aantal dagjesmensen wat naar Monschau komt.

Hier in Monschau hebben ze meer dan 300 objecten wat onder monumentenzorg valt. Maar ook hier moeten we weer na een paar uren afscheid nemen. Dan zo snel mogelijk richting huiswaarts, maar niet voordat we ons tegoed doen aan een geweldig WOK restaurant onderweg.

Om 21.00 u zijn we dan weer terug in Megen, en wacht ons een aantal vrienden op met een heerlijk kopje Hollandse koffie, en is de vakantie voorlopig althans weer voorbij.

Bedankt, Dinie- Cor en Ria voor het geduld onderweg. en maar weer tot de volgende keer.