zondag 6 maart 2011

Reut Dreumel


Vandaag 6 maart was het dan weer zover, De grote Dreumelse reut ging weer van start precies om 13.11 u.

Meer dan 90 prachtig uitgedoste wagens en een enkele aardige loopgroep, die van alles op de korrel namen,

De reut begon bij het Okegebouw en eindigden zoals gewoonlijk bij zaal het "Centrum" van Fam.Bouman. Ook waren er vele mensen van overal uit de provincie op "onze" reut afgekomen.en die gaan morgen weer ergens anders kijken. of meelopen

Het Carnaval wordt in Nederland vooral in N.Brabant en Limburg gevierd,

maar ook in de katholieke streek van andere provincies van Nederland. Want carnaval is van oorsprong een katholiek feest, 3 a 4 dagen voorafgaand aan "Aswoensdag",

De tijd dat er carnaval gevierd word is afhankelijk waarop Pasen valt
Meestal is het de 7 de Zondag voorafgaande aan Paaszondag.
Wij kennen met carnaval een aantal tradities, zoals sleuteloverdracht door de burgemeester aan Prins carnaval.

maar ook de dweilorkesten, de carnavalsoptochten, (de reut) maar ook zoals hier in Dreumel verschijnt het carnavalsblad "de Bulker" en de Broaier in Ben.Leeuwen. Ook de plaats Dreumel krijgt de naam "Schutlakenrijk"

Bekende lokale en de regionale politiek wordt dan eens fijntjes op de korrel genomen,

Maar ook is er het "Matinee" met prijsuitreiking voor de mooiste wagen of groep, en het "ouwe wijvenbal" en de kleding voor zover hij niet zelf is gemaakt, komt die uit een feestwinkel met vooral de meest felle kleuren.

Waar zou het carnaval toch vandaan komen? Het is waarschijnlijk van Italiaanse oorsprong, waarschijnlijk een vermengingvan een Romeinse lente en een Germaans offerfeest. (bron W.P.)

Een van de meest authentieke elementen van het carnaval is het dragen van maskers en andere vermommingen,

Het woord carnaval is niet met zekerheid te achterhalen men denkt dat het komt van het Latijnse "carne-vale"= vlees vaarwel of van het Italiaanse "carne-levare" = vlees opruimen?

Waarschijnlijk is de eerste keer in 965 in Italie carnaval gevierd
Al met al kunnen we weer terugkijken op een hele mooie dag vol lol.
Maar Woensdag is het allemaal weer anders dan keren we weer terug naar de werkelijkheid.

dat beteken dat de vasten begint en dan beginnen we met het halen van het "Askruiske" dat op het voorhoofd van de gelovige wordt getekend, en de Priester de woorden spreekt, "Gedenkt mens dat ge van stof bent, en ook weer tot stof zult wederkeren" denk daar maar eens goed over na. Wensen u fijne carnaval.