maandag 23 september 2013

Seniorenorkest Uden


Met het Seniorenorkest uit Uden drie dagen naar het Sauerland. (Hesborn). Het Sauerland is een middelgebergte tussen 200- en 800 meter hoogte, maar kent ook vele stuwmeren o.a. Mohnsee, maar ook vele bossen. 
De hoogste top is gelegen bij Winterberg ( Kalher-Asten = 841 meter boven zeeniveau). Het Sauerland ook wel "Rothaargebergte" genoemd is natuur bij uitstek.

 De toeristen die hier op af komen gaan veelal in de zomer om te wandelen en te fietsen.
De "Kahler-Asten" bevind zich maar zo`n 2.5 uur rijden van de Nederlands - Duitse grens. het dichtstbij zijnde wintersportgebied bij uitstek,= Winterberg. Het sportaanbod is er zowel in de zomer als in de winter ongelooflijk rijk.
Maar ook vind men er talloze burchten en musea in deze regio. Het Seniorenorkest uit Uden gaat ook eens daarheen, en wel van 17 t/m 19 september. Vertrek is om 08.00 u uit Uden en na een paar uur bereiken we de eerste "bezienswaardigheid", n.l. de Krombacher - Brouwerij in het kleine plaatsje Krombach, waar we hartelijk worden ontvangen.

Ook krijgen we daar een mooie rondleiding door de fabriek. Na de rondleiding is er ook nog een "mittagessen" en ongelooflijk wat we daar voorgeschoteld krijgen aan bier en brood en ham.

Om 14.30 u is het dan alweer de hoogste tijd om te vertrekken naar ons hotel in Hesborn, waar ons na het opfrissen alweer een heerlijk buffet wacht,( de wirt had ein hirsch geschossen wie ein pferd) sagte er.

 Na het rijkelijke buffet met bier en wijn kan ieder zijn avond indelen zoals ie dat wil. het drinken blijft ook vanavond vrij. Maar de meeste gaan na de vermoeiende trip al vroeg te bed want morgen wacht Winterberg. Na het rijkelijke ontbijt gaan we toeristisch door het Sauerland naar Winterberg.

 
Winterberg 12 000 inw. ligt midden in het Sauerland op een hoogte van tussen 200-tot 800 meter boven zeeniveau. En vanuit Nederland binnen de 3 uur met de auto te bereiken. In de winter het dichtstbijzijnde ski en wintersportgebied. In het skigebied meer dan 80 ski en roddelpistes, 55 skiliften w.o. 6 stoeltjesliften en meer dan 150 sneeuwkanonnen. 

Ook zijn er een kleine 40 kunstmatig besneeuwde pistes en zeker 180 k.m. aan langlaufroutes.
Naast het enorme skigebied heeft Winterberg ook een tweetal skischansen. 

Dit grote skigebied ligt rondom de "berg" Kalher-Asten. Nadat we Winterberg uitvoerig hebben bekeken werd het ook eens tijd dat we met het Seniorenorkest eens gingen spelen, en wel dit keer in het "Seniorencentrum St Joseph" in Hallenberg.

Het was een geweldig optreden waar de bewoners van hebben genoten, ook hier werden we weer uitstekend verzorgd met veel eten en drinken. Daarna ging het weer richting hotel waar weer een uitstekend buffet wachten (het hert was nog niet op) S`avonds hadden we nog een eigen gemaakte "trouwerij" met bruid en bruidegom, ook hier speelde het Seniorenorkest de sterren van de hemel, en hadden we een soort "Heimatabend" wat goed verzorgd en feestelijk was.

 Na de feestelijkheden weer vermoeid in bed. Dan is het alweer snel de laatste dag van deze 3 dagen Sauerland.
Na het ontbijt is het vertrek om 10.30 u. en worden we  met een "Aufwiedersehen" uitgezwaaid door het personeel en eigenaar. Onderweg nog even langs de "Mohnsee" en brengen dan nog een bezoek in Soest een plaats met 40.000 inw. in de deelstaat N R W. Hier wordt ook nog de lunch gebruikt en krijgen we een rondleiding met gids. Na al het mooie van Soest te hebben gezien gaat het richting Nederland,
waar we dan in Babberich nog het slotdiner gebruiken.
Hoe snel zijn dan de drie dagen voorbij gevlogen?  Bedankt  Geert en de zijnen Tot volgend keer?  
  

maandag 16 september 2013

Basiliek Oudenbosch

Na een aantal keren naar
Banneux en Kevelaar te zijn geweest, was het weer eens tijd voor wat anders, en wel dit keer met een kerkgemeenschap uit Oss naar Oudenbosch.

Midden op het Noord-Brabantse platteland 40 km van Rotterdam en wel 20 km van Breda staat in het kleine dorpje Oudenbosch een enorme koepelkerk waar vele zich over verwonderen.  Dat alles vanwege de enorme grootte van de kerk en zijn Romeins aandoende vorm.  Geen wonder  ook want het is een exacte copy van de St. Pieter in Rome. alleen 16 x kleiner.

De bouw van de kerk is al begonnen in 1865 met als belangrijkste adviseur maar ook beroemde architect van die tijd Pierre Cuijpers uit Roermond, bekend van o.a. de bouw van het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam. Maar hij was ook goed in het ontwerpen en advies geven in het bouwen van kerken. Hij ontwierp er zeker 100  waarvan er 70 gebouwd zijn.

Als men voor het eerst aan de basiliek komt zal men zeer verbaast zijn van zijn monumentale afmetingen.

Lengte is 81 meter en de breedte 55 meter het hoogste punt is de koepel met 63 meter hoogte.

Het was Pastoor Hellemons die in een drietal preken zijn parochianen wist te overtuigen van de noodzaak dat er een nieuwe kerk moest komen. omdat de oude Heilige Agathakerk in een zeer slechte staat verkeerde, nadat hij in 1799 weer van de Protestanten was terug gekregen, ook werd hij langzaam aan te klein voor het groeiend aantal parochianen.

Willem Hellemons geboren in Roosendaal = niet ver van Oudenbosch gaf al jong aan priester te worden. In 1829 vertrok hij dan ook voor zijn studie naar Rome. waar tussen de Paus en Hellemons een blijvende vriendschappelijk relatie ontstond. Na zijn voltooiing van zijn studie ontving hij in de basiliek van St Jan van Lateranen zijn priesterwijding.

Het verblijf in Rome is voor het verdere leven van Hellemons van beslissende betekenis geweest. Zijn liefde voor de Paus uitte zich wel heel markant in de jaren 1864 -1870. toen mede door zijn inzet z`on 3000 Nederlandse Zoeaven via Oudenbosch naar Rome vertrokken om te strijden voor de instandhouding van de Kerkelijk Staat.  Pastoor Hellemons stierf op 12 december 1884 hij ligt begraven op de grafheuvel hier in Oudenbosch op de plaats waar eens de Agathakerk stond.

Zoeaven Ook is er in Oudenbosch een Zoeavenmuseum = het enige museum dat de complete geschiedenis van de Nederlandse Zoeaven bewaart. Wat zijn Zoeaven?  In de 19 de eeuw ontstond in Italië een sterk nationaal bewustzijn dat tot uiting kwam in een streven naar staatkundige eenheid in het land.

Dat betekende groot gevaar voor de onafhankelijkheid van de Kerkelijke Staat waarvan de Paus het hoofd was. De Paus richtte daarom een oproep tot alle katholieke jongeren in de wereld om hem te hulp te komen. met ruim 3000 man vormden de Nederlanders het grootste contingent.

Het mocht niet baten in 1870 bezette het Italiaanse leger het overgebleven deel van de Kerkelijke Staat. De eenheid van Italië, met Rome als hoofdstad was een feit. De Paus trok zich vrijwillig terug in het Vaticaan en de vele Zoeaven verlieten Italië.  Het is wel de moeite waard om eens daar in het Zoeavenmuseum te gaan kijken.

woensdag 4 september 2013

Pelgrimstocht Kevelaar

Dit jaar 2 september was het weer zover, Dreumel en omstreken gaan op bedevaart naar Kevelaar. De opkomst was goed te noemen,

Want met 1 volle bus van langs de Maaskant, en 1 volle bus vanuit Tiel en omstreken, en dan Dreumel en Wamel Beneden- en Boven Leeuwen mag de opkomst op Maandag goed worden genoemd.

De 3 bussen komen dan samen in Deest, alwaar ze dan gezamenlijk vertrekken richting Kevelaar = (Duitsland). De afstand daarheen is niet zover en met het bidden van enkele "tientjes" o.l.v. Pastoor M Massaer zijn we er dan ook zo.
De pelgrims worden dan afgezet op de "Rathausplatz" en vandaar is het niet ver naar, o.a. naar de Basilica. waar dan om 11.30 u de Hlg Mis wordt opgedragen. Dus ruimschoots nog de tijd om wat rond te kijken of koffie te drinken. Ook na de Hlg Mis is er alle tijd om b.v. te lunchen of te winkelen, want om 14.00 u pas begint de Kruisweg, en daarna om 16.00 u n het Lof.

Aangekomen in Kevelaar is het al te zien dat Kevelaar een van de grootste bedevaartplaatsen van Noordwest Europa is. Waar dan ieder jaar meer dan een miljoen Pelgrims naar toe komen.

De grote en traditionele processies zijn in het kerkelijk jaar net zulke gebeurtenissen als de glansrijke liturgische feesten.

Het doel van de bedevaart is toch de "Genadekapel", met het beeld van Maria, "Troosteres van de Bedroefden"
De kaarsenkapel en de Mariabasilica, die met zijn 90 meter hoge toren hoog boven de stad uitsteekt. Hierin vinden de grote Pelgrimsmisse plaats.

In Nederland en België is Kevelaar vooral bekend als Maria-bedevaartsoord. Sinds 1642 wordt er in het plaatsje een als wonderbaarlijk beschouwde afbeelding van de Maagd Maria vereerd. Veel katholieken pelgrimeren jaarlijks naar dit genadebeeld,

De marskramer Hendrick Busman (1607-1649) zou van de Maagd zelf tot drie maal toe de opdracht hebben gekregen een kapelletje voor haar te bouwen.

Hij gaf hieraan gehoor op 1 juni 1642 toen hij op het kruispunt van de weg Geldern/Kleve in de Kevelaerer Heide bij het hagelkruis stond, waar hij bij herhaling de opdracht kreeg.

Al gauw kwamen er pelgrims en werden er genezingen gemeld. In 1647 erkende de Kerk acht van deze genezingen als wonderbaarlijk, tijdens een synode in Venlo, gehouden in het klooster ter Weide.

In 1645-47 werd een bedevaartkerk gebouwd, de huidige Kaarsenkapel. In 1654 werd om de bidzuil een barokke koepelkapel gebouwd, de genadekapel. De grote Mariabasiliek verrees in de 19e eeuw en werd in 1923 tot basiliek verheven.

Kevelaar speelde een bijzondere rol voor de Nederlandse katholieken in het protestantse noorden, waar alle katholieke geloofsuitingen verboden waren.

Zij konden in Kevelaar in het openbaar hun geloof uitoefenen, want in het koninkrijk Pruisen bestond wel godsdienstvrijheid.

Naast Heiloo, Maastricht en 's-Hertogenbosch is Kevelaar nog steeds één van de belangrijkste pelgrimsoorden voor Nederlandse katholieken. (bron W.P.)

Voor ons was het weer een hele mooie dag. waar we op terug konden kijken. Met grote dank aan Pastoor  Massaer, en aan Ria- en Ad de Lang die voor zo`n beetje alles hebben gezorgd? En verder alle vrijwilligers die dit alles hebben mogelijk gemaakt.
Hopelijk gaan we volgend jaar weer met zovele naar deze mooie bedevaartplaats.  Bedankt en tot ziens.

dinsdag 3 september 2013

Wijkenwandeling Dreumel

De "Wijkenwandeling" wordt voor de eerste keer gehouden hier in Dreumel,

voor die mensen die denken dat verder lopen zoals ze dat b.v in Ben.Leeuwen doen niet aan hun besteed is.

Er is een traject uitgezet van hoogstens 1.5 km wat voor iedereen wel te doen is. De organisatie richt zich dan ook vooral op de 50 plussers, dat wil niet zeggen dat andere niet welkom zijn. Jawel iedereen mag zich laten inschrijven ,van opa tot oma en zelfs de kleinkinderen.
Maar ook mensen die minder goed ter been zijn kunnen met hun rollators en scootmobielen ook gerust meedoen. Zoals je ziet iedereen mag meedoen als hij/zij dat leuk vindt, en met een beetje geluk kan het ook nog erg gezellig worden

Men verwacht dat de deelnemers nadat ze een gedegen "warm-up" hebben gedaan met "Studio M" vertrekken vanaf het "`t Centrum" van Jan Bouman.

We lopen dan een route door een groot gedeelte van het dorp waar ook een muzikale omlijsting plaatsvind  door o.a "Noot-Zat".

Onderweg zullen er ook nog foto`s gemaakt worden ( door Henk van Coolwijk)  die men (gratis)  kan downloaden van www.mijnalbum.nl en dan zoeken op Dreumel.

Behalve dat "Noot-Zat" het beste ten gehore zal brengen, zal er ook door Tineke Kusters en vrolijk noot worden gespeeld, en wel in de buurt van het oude postkantoor in de buurt van het Hienkershof.

Maar op het Hienkershof pleintje zal de brandweer een aantal mensen opleiden tot brandweerman en die daarna in staat zijn om een brandje te blussen.
Ook langs de route is er van alles te eten en te drinken (gratis) en Jos van Koolwijk maakt waarschijnlijk ook nog opnames voor zijn "Tremele", met een rondje Dreumel.

Ook is er een treintje, wat ieder half uur heen en weer pendelt tussen het dorpshart en onze prachtige molen, waar voor deze speciale gelegenheid ook nog een professionele molenaar voor is aangetrokken die ook alles over de molen kan vertellen ( v.w. vakantie van onze eigen molenaar).

Door het groot aantal sponsors en vrijwilligers is het mogelijk om dit evenement gratis aan te bieden.
Diegenen die mee willen doen moeten zich wel van tevoren laten inschrijven. men krijgt dan een kaart waar men de drankjes en hapjes op verkrijgt.

Wees er wel snel bij want het limiet aan deelnemers is 100 personen en wie te laat is heeft pech,
Het evenement zal naar alle waarschijnlijkheid tot 15.30 u duren. en zal ook weer eindigen waar het begon "`t Centrum" waar de D.J. het gezellig probeert te maken door het draaien van Nederlandstalige muziek. Dus komt alle,

DE ORGANISATOREN
   VAN  WW 2013
Marielle Kolvenbach v Zon.
Ton de Vree.
Theo van Asperen.
het kan weer gezellig worden. ook hier in Dreumel.
Bedankt aan alle die een steentje hebben bijgedragen om dit een succes te maken. Bedankt