woensdag 11 december 2019

Gran-Canaria Maspalomas


MASPALOMAS


Maspolomas en Playa del Inglés – De natuur heeft de stranden van Playa del Inglés en het duinenlandschap gecreëerd, maar projectontwikkelaars schiepen de vakantiewereld van Maspalomas, de ‘Costa Canaria’. Je zult ervan schrikken of anders gerustgesteld zijn als je hoort dat dat deze badplaatsen tot de grootste en populairste behoren in Spanje en de Canarische Eilanden.

MASPALOMAS – PLAYA DEL INGLÉS GRAN CANARIA


De eerste indruk van deze bekende badplaats op Gran Canaria is niet altijd gunstig, je ziet opeengepakte (appartementen)flats langs de weg staan, maar toch valt het mee als je iets verder kijkt. Achter de hoge flats zijn de meeste gebouwen lager en erkend moet worden dat de stranden tot de mooiste van alle Canarische Eilanden behoren.

MASPALOMAS DUNAS (DUINEN VAN MASPALOMAS)

Maspalomas Gran CanariaDit gebied naast Playa des Inglés staat bekend om zijn spectaculaire woestijnachtige duinen. Ze zijn niet overgewaaid uit de Sahara (zoals ooit werd gedacht) of kunstmatig aangelegd voor de toeristen (zoals bijvoorbeeld het strand Las Teresitas op Tenerife). Ze zijn ontstaan als gevolg van de werking van zee en wind die karakteristiek is voor dit gebied.

MaspalomasEr mag hier niet worden gebouwd, maar je mag er wel wandelen. Kijk niet verbaasd als je hier mensen naakt ziet liggen zonnen. Veel nudisten gebruiken de duinen namelijk om naakt te recreëren. Naast nudisten kom je ook regelmatig een colonne kamelen met toeristen tegen. Beide groepen maken veel gebruik van de duinen. Het mooiste uitzicht op de duinen heb je bij zonsondergang vanaf het terras van het hotel Riu Palace in Playa del Inglés.

PLAYA DEL INGLÉS – MASPALOMAS

De naam van deze badplaats (‘strand van de Engelsen’) is enigszins misleidend, want er komen mensen van vele nationaliteiten. De badplaats werd in de jaren zestig aangelegd op woest terrein en is nu een dicht opeengepakte badplaats van hotels, appartementen, goedkope restaurants, bars en de bekende Centros Commerciales (winkelcentra) geworden.
playa des inglesDe enige bezienswaardigheden zijn de merkwaardige Oecumenische Kerk, die lijkt op een deel van het Opera House in Sydney (Australië), en het toeristencentrum, dat zowel informatie verstrekt als een cultureel centrum is. Hier wordt kunstnijverheid verkocht en geven lokale musici regelmatig concerten.
Het strand is er breed, lang, goudkleurig en winderig en heeft alle denkbare faciliteiten, inclusief een McDonald’s.

MASPALOMAS

De naam Maspalomas slaat verwarrend genoeg niet alleen op de ‘Costa Canaria’, maar ook op het oorspronkelijke oasegebied waartoe ook Playa del Inglés en San Agustín behoren. Tot begin jaren zestig was dit slechts een oase in de duinen met een zoetwater poel, een palmenbos en een vuurtoren (faro) uit 1886.
Video impressie


Al deze elementen zijn er ook nu nog, maar de oase is in de tussentijd volgebouwd met luxe hotels, bungalows, villa’s en appartementen. De hotelgasten genieten hier van een privéstrand in een exotisch decor, in een meer beschutte sfeer dan op de lange, kleurloze stukken strand meer naar het oosten. De rest van Maspalomas met vooral bungalows is gebouwd vlakbij een golfbaan met 18 holes en gaat geleidelijk over in Playa del Inglés.
De grootste attractie van Maspalomas is Holiday World, een omvangrijk pretpark gelegen in een aangename tuinomgeving. Hier vindt u de gebruikelijke publiekstrekkers: een enorm reuzenrad, schommelboten, botsauto’s, draaimolens en andere kermisattracties. Maar ook een papegaaienshow en een hal voor laserspelletjes. En voor het hele gezin bowling banen.
Maspalomas strand
Maspalomas strandHet brede strand van Playa del Inglés is gezellig druk en oogt soms wat rommelig. Bij dit strand scheiden zich de geesten: terwijl de een zich na een verplicht bezoekje walgend afwendt, wordt hier voor de ander de vakantiedroom elk jaar weer werkelijkheid.
Hier hoeft niemand zijn geliefde kopje koffie of  krantje te ontberen of zijn tong te breken over het Spaans, kelners en winkeliers zijn hier ware taalkunstenaars. Een bijna eindeloze stroom strandgasten loopt de hele dag langs de vloedlijn en door de duinen van Maspalomas heen en weer.
Maspalomas surfenJe kunt er naar paragliden kijken, de kite- en windsurfers zien worstelen met de wind en de golven of waaghalzen volgen die gedurfd manoeuvreren met hun surfboard. Natuurlijk heeft de badplaats Maspalomas op Gran Canaria een druk nachtleven met bars, disco’s, clubs en speelhallen.
Je kunt er ook bingo spelen, Duits, Engels en Nederlands bier drinken in een van de vele cafés en/of friet met frikandel bestellen.
Winkelen
Reusachtige winkelcentra in Playa des Inglés met allerlei boetieks en winkels domineren de badplaats. De grootste zijn de Kasbah aan het Plaza del Teide en de Yumbo aan de Avenida de Espaňa (naast de toeristische informatie); winkeliers lonken de toeristen met sieraden, modeartikelen, elektronische apparatuur, souvenirs en levensmiddelen uit alle delen van de wereld.
Playa del Inglés gaat vrijwel naadloos over in het prachtige, 1 km brede duingebied Las Dunas de Maspalomas. Hier lost de mensenhorde zich op en te midden van deze wel 10 meter hoge goudkleurige duinen vinden de (naakte) zonaanbidders een weldadige rust.
Als je door dit beschermde duinlandschap loopt, voel je je als het ware in een mini-Sahara, vooral als er ook nog een kamelen karavaan voorbijkomt. Aan de westkant van Maspalomas ligt het gebied dat Las Oasis wordt genoemd. Hier grenst La Charca, een spaarzaam restant van een lagune met een rietkraag, aan een uitgedund palmenbos. Het is verboden om het lagunegebied te betreden, want in het riet huizen en broeden watervogels.
De El Faro de Maspalomas, met zijn 65 m de hoogste vuurtoren van de Canarische Eilanden, markeert de zuidelijkste punt van het eiland. In de schaduw ervan bevinden zich hotels, appartementen, restaurants en winkels. Ten noorden van de lagune ligt het vertrekpunt voor de kamelensafari’s, een 18 holes golfbaan en squashhallen.
Ten noorden van Maspalomas, in het stadsdeel El Tablero, ligt het waterpark Agua Sur (onder de snelweg door rechtsaf). Tijdens een uitstapje naar de hoog gelegen, rotsachtige Barranco de Chamoriscán kom je na 12 km bij het Parque Ornitológico Palmitos, ook bereikbaar met een pendelbus vanuit Playa del Inglés.
Hier is op 200.000 m2 een kunstmatige biotoop gecreëerd met ongeveer duizend palmen, een cactustuin, een orchideeën- en vlinderhuis, een zeeaquarium en 230 soorten exotische, deels vrij rondvliegende vogels. Vooral kinderen amuseren zich met een grappige papegaaienshow; ook een souvenirwinkel en een snackbar ontbreken niet.
Maspalomas vakantieZes kilometer ten noorden van Playa del Inglés (wegwijzers naar Fataga, busverbinding) bevindt zich op een heuvel het ‘archeologisch showpark’ Mundo Aborigen, waar je op een oppervlakte van 100.000 m2 een indruk krijgt van de leefwijze van de oorspronkelijke Canarische bevolking. De ‘Wereld van de inboorlingen’ is in een nagebouwd dorp ondergebracht.
Er worden typische scènes uit het leven van de oer Canarios getoond, evenals hun huisdieren, voedingsgewassen en ambachten. Toelichting wordt in meerdere talen gegeven. Tijdens een liveshow wordt hoog opgegeven van het verzet tegen de Spaanse indringers. Snacks en souvenirs zijn hier eveneens verkrijgbaar.

Terug aan de kust rijd je via de snelweg of de goed aangelegde asfaltweg 812 naar het westen. Bij Pasito Blanco is een jachthaven met een zeilschool en een kampeerterrein. Rustige zandstranden tussen Maspalomas en Arguineguín zijn het Playa de Ias Meloneras en het Playa del Hornillo. In het voormalige vissersdorp Arguineguín tref je weliswaar de gebruikelijke hotelkolossen aan, maar de oorspronkelijke dorpskern is grotendeels bewaard gebleven.

zondag 24 november 2019

Cecilliafeest Dreumel Kerkkoor.

Iedereen die maar iets met muziek te maken heeft kent de Hlg. Cecillia.

Hlg Cecillia is namelijk de patroon heilige van die mensen die in de muziek spelen/zingen of daarin een rol spelen, hoe klein dan ook.

Daarom herdenken wij ( Dreumels kerkkoor) haar op 22 november. Vele muzikanten zullen ook op deze dag in het zonnetje worden gezet vanwege een jubileum of verdiensten in de muziek.

Zo ook hier in het Dreumels kerkkoor.

Het feest begint al vroeg deze keer op zaterdag 17,30 u met een Hlg. Mis, Singenberger 2 met als dirigent Meintje Sips, ter ere van onze patroonheilige

Op het einde van de Hlg Mis worden dan meestal de jubilarissen als die er zijn gehuldigd. Deze keer was het maar een persoon die deze eer te beurt viel
Het was Marie de Rijk van Zon die al meer dan 25 jaar aan het Dreumelse kerkkoor Cecillia verbonden is, en waar ze iedere Zondag haar partij meezingt =(alt)

Op het einde van de kerkdienst werd dan ook Marie uitgenodigd naar voren te komen,

en werd ze door kapelaan Steijaert het verdienstelijke mooie en gouden jubileum speldje opgespeld en kreeg ze uit handen van de kapelaan de bijbehorende oorkonden,

Ook werd haar door de voorzitter van het kerkkoor Ton v d Berg een prachtig bouquet bloemen overhandigd voor haar trouw lidmaatschap.

Na de gezongen zegen, en het Cecillialied waren er de felicitatie van de andere koorleden, en tot grote verrassing was ook haar dochter en kleindochter bij de huldiging aanwezig, waar ze ook een leuke bos bloemen van in ontvangst mocht nemen.

Daarna ging het gehele gezelschap naar het tegenover gelegen `t Centrum, om daar het feest verder te vieren.

Bij binnenkomst in de lekker verwarmde feestzaal stond de koffie al klaar, en zat de muzikant Adrie van Vlooswijk voor deze avond al op ons te wachten.

Nadat hij zich had voorgesteld klonken de eerste noten  waar al gelijk wat mensen op gingen dansen.
Inmiddels werd er een heerlijk voorgerecht geserveerd en kon men kiezen uit rode of witte bij behorende wijn.

Ook het stokbrood en de kruidenboter zou niet ontbreken.

Daarna een heerlijk soepje, gevolgd door een uitstekend en vooral smakelijk hoofdgerecht (varkenshaasje en biefstuk en de frietjes en sla mochten natuurlijk dan ook niet ontbreken.

Ter afsluiting van dit heerlijke diner was er een heerlijk buffet met allerlei zoets (ijs slagroom bavarois, enz.
Ook was er zo als ieder jaar weer een muzikaal optreden door enkele koorleden, met soms een eigen gedicht op rijm.
Maar zo als altijd kwam er aan deze mooie en vooral gezellige Cecillia feestavond ook weer een einde, waar nog wel een tijdje over nagepraat zal worden
Bedankt en tot ziens. Wil jij dat ook een meemaken? Meld je aan als lid er is plaats.    

woensdag 20 november 2019

Sint bezoekt Dreumelse senioren.


Zondag j.l. had de Sint al een bezoek gebracht aan de jongste inwoners van Dreumel in D`n Hoender.

Nu waren het de senioren van Dreumel die een bezoek kregen van de Goed Heilig Man.

Die waren dan ook in grote getale naar de zaal `t Centrum van Jan Bouman getrokken.

Alhoewel de zaal pas om 13.30 u open zou gaan stonden al een aantal senioren om 13.00 u al voor de deur,

om zich te verzekeren van een goed plaatsje in de zaal.

Om 14.00 u was het dan zover de muziek ( Rene-Goossens uit Schaijk) begon met een rustig muziekje waar heerlijk op gedanst kon worden
Maar hoe dichter dichter het bij 15.00 u kwam hoe nerveuzer zich de dikke 100 m/v zich gingen gedragen, dat was het tijdstip dat de Sint met zijn pieten zou arriveren.

Om 15.00 u was het dan zover de muziek zetten in en iedereen begon uit volle borst "daar wordt op de deur geklopt" te zingen.

Vooraf gegaan door 2 "echte" zwarte pieten kwam dan ook onder groot enthousiasme de Sint binnen.
Moe van de lange reis nam hij plaats op zijn Bisschoppelijke zetel,

en luisterde naar de voorzitter van de Dreumelse seniorenvereniging die hem heel hartelijk welkom heette.


Maar de Sint was natuurlijk niet voor niets gekomen, hij zetten een aantal vrijwilligers die veel goed werk doen voor de Dreumelse senioren in het zonnetje, die dan ook nog een leuk cadeautje van in ontvangst mochten nemen.

De Sint had er zin in want na de uitreiking van al die mooie cadeau`s maakte hij voordat hij vertrok nog een heuse polonaise met de senioren.

Daarna nam Renee de muziek weer over, en zwaaide we de Sint en pieten na een dik uur aanwezig te zijn geweest weer uit.

Nog een mooie loterij met prachtige prijzen, een walsje en een tangootje, maar ook een veleta

en het was alweer snel 17.00 u. van al dat dansen krijg men trek in iets lekkers en daar had chef-kok Jan weer voor gezorgd,

Overheerlijke erwtensoep/tomatensoep met meer dan voldoende roggebrood met spek.

Na al dit lekkers en nog een drankje was het voor de meeste alweer tijd om afscheid te nemen, en konden ze terugkijken op een welgeslaagde Sint-Nicolaasmiddag.
Bedankt Seniorenvereniging en snel tot ziens 

vrijdag 18 oktober 2019

Naar Zuid-Limburg

Het werd weer eens een keertje tijd dat we eens een paar dagen op reis gingen.

Dit keer had mijn Dinie een reisje met de auto in gedachten naar het zuiden van Nederland en wel naar Epen.

Mooi klein rustig plaatsje met enkele mooie en rustig gelegen hotels.
Niet al te vroeg weg s`morgens en de zon stond al vroeg hoog aan de hemel en dat zou het die dag ook zo blijven.
Koffiepauze gemaakt waar ik vroeger nog weleens kwam maar waar de zaak helemaal was verbouwd, "La Place" langs de autoweg in Nederweert.

Mooie zaak zoals gewend, Daarna door en omdat Dinie nog nooit op het ereveld van Margraten was geweest reden we daar maar eens naar toe.

De Amerikaanse begraafplaats in Margraten, en een monument ter nagedachtenis aan de 8301 mallitaire die zijn gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog tijdens het Ardennenoffensief en in het Ruhrgebied maar ook in Zuid-Limburg.

Op de muren aan weerszijden van het Erenplein, "Wals of the Missing" daar staan de namen van de 1722 vermiste Amerikanen, maar later zijn teruggevonden.

Het aantal graven wat hier ligt is 8301, en ieder jaar op "Memorial Day" = de laatste maandag in mei worden hier de vele doden herdacht.

De "Dom van Aken", (Acherener Dom) is de bisschoppelijke kerk van Aken.  Hij is voortgekomen uit de hofkerk van Karel de Grote, ingewijd tijdens het feest van Driekoningen in 804.

Karel de Grote ligt ook hier begraven.

Deze kerk werd in 1978 als eerst Duits monument op de Werelderfgoed van U.N.E.S.C.O. geplaatst.
De Dom van Aachen is een kerk die voor vele kerken model heeft gestaan.

(Werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat word beschouwd als onvervangbaar uniek en eigendom van de hele wereld, en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden.

Alleen erfgoed dat is ingeschreven op de de werelderfgoedlijst van U.N.E.S.C.O. mag deze titel dragen.

Bijschrift toevoegen

Ook het Drielandenpunt hebben we bezocht, dat is de plaats van de grenzen van Duitsland  België en Nederland elkaar ontmoeten.

Daarnaast ligt met 323 mtr ook nog het hoogste punt van Nederland.

Het Drielandenpunt is een belangrijk symbolisch en geografische plaats, met ook nog een aantal leuke attracties.

Ook hebben wij het Limburgs landschap bezocht wat is opgericht in 1931 en wat wel 80 waardevolle natuurgebieden kent met de daarbij behorende monumenten zoals kastelen boerderijen watermolens maar ook archeologische vindplaatsen.

Gezamenlijke oppervlakte 9000 H.A. natuur gebied.

Het landschap rond Epen waar wij waren is een drassig gebied, dat heeft te maken met de talloze bronnen die daar opwellen tot bronbeekjes om daarna uit te monden in het snelst stromende riviertje van Nederland "de Geul".

Als je in dit gebied gaat wandelen vergeet dan niet om waterdichte schoenen aan te doen

dinsdag 3 september 2019

Bedevaart naar Kevelaar 2019

Zoals bekent gaat Dreumel ieder jaar naar het niet ver in Duitsland liggende bedevaartplaats Kevelaar.

Met 3 bussen en een 150 personen opkomst was de belangstelling groot te noemen.

Bus 1. ging vandaag o.a. naar Dreumel - Wamel - Ben-Leeuwen - Druten en naar de verzamelplaats Deest.

Bus 2. Gaat langs de Maaskant, waar voor het eerst ook een groot aantal pelgrims uit o.a. Kerkdriel meegingen, v w. dat de organisator en begeleider ziek is geworden en zij geen opvolger konden vinden. ( jammer ook 3 bussen) en dus gingen zij voor het eerst dit jaar met ons mee op maandag.

Bus 3. Komt uit de Betuwe en was dit jaar met 60 personen ook weer bomvol.

Alle 3 de bussen komen na het ophalen van de mensen bij elkaar in Deest, waarna zei daar gezamenlijk de reis naar het Duitse Kevelaar aanvaarden.

Dit keer hadden wij de kersverse pastoor Titus Santhanam als begeleider, en de kapelaan S. Steijaert zat als begeleider in de bus 2 van o.a. Alphen.

In de bus van de Betuwe hadden ze diaken V. van der Helm als begeleider.
Eenmaal aan het rijden en enkele Onze Vaders en Wees Gegroetjes zijn we al snel in Kevelaar.
We worden dan uitgezet op het Rathausplatz, om dan gezamenlijk in processie naar de Basiliek te lopen waar we dan tegen 10.30 u zijn.

Daarna hebben we nog voldoenden tijd voor een kopje koffie met lekkere "Torte".
Om 11.30 begint speciaal voor ons de Hlg Mis die dan een uurtje duurt, daarna is er nog voldoenden tijd om te lunchen of te winkelen, voor de meeste aan de kruisweg beginnen.

Aangekomen in Kevelaar valt het al gelijk op dat we hier te doen hebben met een van de grootste bedevaartplaatsen in N.W. Europa. waar ieder jaar meer dan een miljoen pelgrims naar toe komen.

Het doel van deze bedevaart is toch de "Gnadekapel" met het beeld van Maria, = "Troosteres van de Bedroefden".

De kaarsenkapel en de Mariabasiliek steken met hun 90 meter hoge torens hoog boven de stad uit.

Hier vinden dan ook de grote pelgrimsmissen plaats.
De marskramer Hendrik Busman 1607-1649 zou van de Hlg Maagd zelf tot driemaal toe de opdracht hebben gekregen om hier voor haar een kapelletje te bouwen.

Waar hij in juni 1642 gehoor aan gaf, toen hij op het kruispunt van de weg Geldern-Kleve bij herhaling de opdracht kreeg.
Al gauw kwamen er pelgrims en werden er genezingen gemeld, die in 1647 erkend werden door de R.K.Kerk

In 1645-1647 werd er een bedevaartkerk gebouwd, de huidige kaarsenkapel.
Kevelaar speelde een bijzondere rol voor de Nederlandse katholieken in het vooral protestantse noorden waar alle geloofsuitingen verboden waren,

maar in Kevelaar konden zij hun geloof openbaar beleiden want in het Koninkrijk Pruisen bestond wel een godsdienstvrijheid.

Het zou een hele mooie, en prachtige bedevaartslag worden met heel veel pelgrims zowel uit de Betuwe als Maas en Waal.
Bedankt allen die deze dag hebben gemaakt tot een onvergetelijke. Bedankt, Pastoor- Kapelaan en Diakens zo ook de Acolieten. en jullie Pelgrims. tot volgend jaar.