dinsdag 1 maart 2011

Residentiestad Den-Haag

In Nederland is er geen Koninklijker stad als Den-Haag. Maak eens een wandeling over het Binnenhof, of langs het Kon. Paleis Noordeinde.
Het is niet voor niets dat Den-Haag de residentie is van ons Kon. Huis, en het dagelijks bestuur van ons land. de regering.
Het Binnenhof is al eeuwenlang het centrum van de Nederlandse politiek.
Het Binnenhof is een gebouwencomplex dat zich bevind in het centrum van Den-Haag.

Het Binnenhof zijn diverse gebouwen waarin zich heel bekende zalen bevinden, o.a. de Tweede-Kamer. En de Ridderzaal is ook z`on grote zaal, die staat in het midden van het Binnenhof.

Hier wordt jaarlijks op de derde Dinsdag in September de troonrede uitgesproken door Hare Majesteit.
En op die trappen waar de Majesteit naar binnen gaat heb ik gestaan/gezeten.
Opvallend voor mij was het groot aantal poorten. o.a.

Stadhouderspoort uit 1620, die het Binnenhof met het Buitenhof verbindt. maar ook de Binnenpoort 1634, die gebruikt werd om het gehele Binnenhof af te sluiten bij calmaniteiten.
Mauritspoort ook uit 1634, die kan men via de oostkant verlaten om o.a. te gaan wandelen in het nabijgelegen Haagsche-Bos. Maar ook is er nog de Hofpoort uit 1840. Dus er zijn nogal wat poorten,
Ook de fontein op het Binnenhof, ter nagachtenis aan Willem II is bezienswaardig,
In de Haagse binnenstad is de Haagse-Passage, is nog een van de drie
oudste nog bestaande winkelpassages
in Europa. En de oudste in Nederland, deze winkelpassage werd geopend in 1885.
Ook ben ik nog wezen kijken naar het Mauritshuis. daar hangen dan voornamelijk schilderijen uit de Gouden Eeuw. is rond 17 de eeuw.
Het is een relatief klein museum maar wel met een wereldberoemde verzameling, van rond de 800 schilderijen. van o.a. Johan Vermeer, en Rembrandt van Rijn, wat dacht u van Paulus Potter, en Jan Steen,
Het Mauritshuis staat aan de Hofvijver en behoort tot de top 100 van de Nederlandse
U N E S C O gebouwen
De Hofvijver is een water in het centrum van de Den-Haag.
Aan de Hofvijver staan o.a.
Het Mauritshuis, het Torentje, en een stuk van het Binnenhof.
Het eilandje in de Hofvijver bestaat al wel 300 jaar, en heeft al veel te verduren gehad o.a. bij demonstraties, dan word het eilandje bezet met vlaggen en spandoeken, toch vinden sommige mensen de Hofvijver het mooiste plekje van Nederland?
Al met al is Den-Haag een stad met heel veel historie, wat ook te zien is aan de vele monumenten. Ga er ook eens heen, je kunt er makkelijk een dag vullen als je van cultuur houd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten