dinsdag 25 december 2012

Kerstmis/Feest

Kerstmis
 
""Kerstmis" zoals aangeduid door de Katholieken. "Kerstfeest" door de Protestanten. Al met al een van de belangrijkste feesten in het kerkelijke jaar,

Met Kerstmis wordt de geboorte van Jezus-Christus gevierd. zoals nog steeds na te lezen is in het Hlg Evangelie van zowel Lucas als Matteus.

Kerstfeest dat altijd gevierd wordt op 25 december. In vele landen/streken zijn er op Kerstavond/nacht vieringen in de vorm van een Kerstnachtdienst met mooie en vele over de hele wereld bekende Kerstliederen.
Het is dan ook vaak een van de drukst bezochte kerkdiensten van het jaar.

Ook houden diversen staadshoofden Kersttoespraken ( zo ook door Hare Majesteit Koningin Beatrix)
die ook op radio en T. V. worden uitgezonden.
Maar ook de Paus in Rome (Vaticaanstad) houd bij de St-Pieterbasiliek een Kersttoespraak in wel meer dan 60 talen waaronder in het Nederlands.

Volgens Luther herinnert de Kerstboom aan een boom uit het paradijs. De Kerstboomballen aan de vruchten waarvan Adam en Eva aten. De piek in de kerstboom staat voor de Ster die de Wijzen de weg naar de geboorteplaats van Jezus wees. (daarom word de piek ook weleensdoor een ster  vervangen)


De kerstboom krijgt bij vele (Katholieken) een ereplaatsje in huis.  Ook staat er sinds 1982 in het Vaticaan een kerstboom.
Naast de vele kerstliedjes zijn er ook vele kerstgedichten. vaak met een hoog romantiekgehalte.


Het kerstdiner is vaak een feestelijke en uitgebreide avondmaaltijd veelal met familie of vrienden.

Dan zijn er nog de vele kerstuitjes die worden gebracht aan.de Kerstmarkt of een tuincentrum. maar ook kerstcircussen of een kerstconcert.

Ook dit jaar was de Kerk van de St Christoffelparochie in Dreumel weer goed bezocht. met als voorganger Pastoor  M Massaer. en het Parochieel zangkoor, dat de prachtig 4 stemmige Hlg Mis van Gounod zong met als dirigente Mevr M Sips. en organiste G Plesier. Bedankt.

Ik heb een wens voor iedereen.
                                  
                            Kerstgedichtje

Een mooie Kerstfeest met lieve mensen om je heen.
Mensen die van je houden om wie je bent
In wie je een stukje van jezelf herkent.
Laat merken dat je om die mensen geeft.
Dat je samen met hen iets moois beleeft.
Geniet van de warmte die dat alles brengen kan.

Prettige kerstfeest toegewenst door .Henk en Dinie.......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten