zondag 10 augustus 2014

Maas en Waalse Oogstdagen

                           Maas en Waalse Oogstdagen 2014

Het was alweer voor de 8 ste keer dat de Maas en Waalse Oogstdagen werden gehouden.

Na een aantal keren in Ben.Leeuwen en Dreumel te zijn gehouden was het nu de beurt aan Horssen, en wel bij het bedrijf van de Fam. van Eck.

Wat ligt op de grens van een aantal dorpen. en wat de enorme grootte heeft van wel meer dan 3 voetbalvelden. Het is een tweedaags evenement wat gehouden word op  Zaterdag 9- en Zondag 10 augustus, van 11.00 u tot 17.00 u, en vrij is van entree.

Er is van alles te beleven van jong tot oud, want de Fam. van Eck hebben hun bedrijf ook open gesteld, voor wie wat meer te weten wil komen van de melkveehouderij.

Daarom zijn de Maas en Waalse oogstdagen dan ook speciaal georganiseerd, voor hen die wat meer te weten willen komen over de agrarische sector in het land van Maas en Waal.

Op Zaterdag is er dan voor het eerst een zgn "kofferbak" verkoop waar mensen hun overbodige spullen tegen een spotprijsje aanbieden maar ook zijn er dan ook al heel wat "streekproducten" te koop.

Ook zijn er een aantal loonwerkbedrijven die hun nieuwste en modernste landbouw machines tentoonstellen. Over het gehele terrein staan zeker veertig kramen met echte smakelijke "streekproducten" uit ons eigen land van Maas en Waal, w.o. geitenkaas, maar ook eieren en aardbeien pruimen

Ook worden er demonstraties gegeven en zijn er een aantal wedstrijden o.a.  touwtrekken en evenwichtsbalk.

Op Zondag is dan het hoogtepunt van de Maas en Waalse oogstdagen, namelijk het Nederlands Kampioenschap hooien.

Het principe is eenvoudig? twee ploegen beginnen bij de start, en de platte kar moet dan z.s.m. worden volgeladen met pakken hooi en wie dan het eerst over o,a. een obstakel de finish haalt met de meeste pakken hooi en de snelste tijd is de winnaar.

En die krijgen dan de speciale "Syd Derkstroffee", De troffee is genoemd naar Syd Derks die tijdens het N.K.hooien in 2008 overleed.
Ook was er een prachtig optreden van "`T Brabants Span" met het thema
"Trug noar Vruger" met een optocht van historische boerenkarren getrokken door prachtig opgetuigde paarden, soms tweespan, maar ook zesspan.

Het trekpaard van `t Brabants Span"
zijn o.a. grote grove maar lieve paarden die wel 900 kg kunnen wegen. en zijn daarmee een imposante verschijning, die een prachtige show weggaven ondanks het wat mindere weer.

De Maas en Waalse oogstdagen worden zoals altijd afgesloten met het optreden van een bekenden muziekband,

 Dit keer was dat "Tilt" is een coverband die al meer dan 30 jaar optreed als begeleiding van o.a, Marco Borsato, en Lee Towers, om er maar een paar te noemen.
Goed georganiseerd. mooi evenement. wat nog jaren voort kan. Bedankt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten