zondag 14 juni 2015

Zusters Clarissen Megen

De clarissen die in 1721 in Megen hun intrek namen, waren afkomstig uit het klooster Elisabethsdal te Boxtel, in 1513 gesticht vanuit het Vlaamse Hoogstraten.

In 1717 hadden zij hun klooster op last van de toenmalige overheid moeten verlaten. Aanvankelijk kregen zij onderdak in hun stichtingsklooster.  

KASTEELGROND
Rond 1720 pachtten de zusters een stuk grond in Megen.

Het graafschap Megen was namelijk een enclave van godsdienstvrijheid in Brabant. De zusters troffen bij aankomst in Megen enkel een onbewoonbare ruïne aan van het kasteel van de Megense graven.

In 1720 begon men met de bouw van het klooster. Enkele zusters kwamen uit Hoogstraten naar Megen om toezicht te houden op de werkzaamheden.

Zij woonden in een eenvoudig huis, dat de pastoor van Megen gehuurd had. Op 30 april 1721 kon de hele gemeenschap, bestaande uit 23 zusters, het nieuwe klooster ‘Sint-
 
 Josephsberg’ betrekken.



Ons klooster is gebouwd rondom een binnenhof.  Dit is niet zozeer een tuin, als wel een open en stille ruimte als een kern waaromheen alles is geordend. Vaak staat in het midden een put, of is er een andere ronde vorm.

De cirkel is vanouds een symbool voor God. En vanuit dat middelpunt stroomt de stilte uit in alle windrichtingen in het vierkant (symbool van de wereld) waar het leven van alledag zich afspeelt. De architectuur van ons klooster sluit aan bij onze innerlijke beleving. De eenvoud ervan bevordert, dat ons leven afgestemd blijft op het geheim van God.

In de vierkante pandgang komen de verschillende aspecten van het leven samen.

Alle elementen van het leven worden er op een evenwichtige wijze met elkaar verbonden. Deze structuur biedt een ruimtelijk kader aan ons dagelijkse leven 

De gebeurtenissen van elke dag krijgen daarbinnen een eigen plaats. In de pandgang hangen de naamlijsten van alle geprofeste zusters die vanaf 1721 in ons klooster gewoond hebben. Zo blijven zij in onze gedachtenis.

vandaag was het "open dag" zodat een ieder die dat wilde een kijkje kon nemen, een praatje maken of een filmpje bekijken. Ik heb daar gretig gebruik van gemaakt. Tekst Clarissen.  Foto`s  Henk van Coolwijk.


Luister hier naar het prachtig gezongen gebed van de zusters Clarissen in Megen.

2 opmerkingen:

  1. Prachtige reportage over de zusters in onze oude woonplaats, wij zijn verhuisd in 2000 naar Zeeuws-Vlaanderen.
    Ik herken nog veel van het klooster en haar bewoners. Henk is in zijn jonge jaren naar misdienaar daar geweest. Met een warme kruik in die strenge winter. Buiten in de tuin is er veel veranderd. Het blijft toch speciaal en heel mooi.
    Groeten Henk en Ine Hermans, Sint Kruis (Zld)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fam. Hermans heel hartelijk dank voor u compliment op de reportage van de zusters uit Megen. Bedankt Henk en veel lees- en kijkplezier op mijn blog.

      Verwijderen