maandag 19 oktober 2015

Durvuttis Toneel 2015

Het was dan alweer zover, onze Dreumelse toneelvereniging "Durvittis" speelde vrijdag 16- zaterdag 17- en zondag 18 oktober 2015

het kluchtige blijspel van J. Hemmink-Kamp. "Eigen aard is goud waard" in de zaal van `t Centrum te Dreumel.

onder regie van Wilma Peters. Het is een prachtig toneelstuk waar hartelijk om gelachen moest worden. De voorzitter Hans van Veenendaal is dan maar wat blij dat ook weer dit keer zoveel mensen op dit stuk zij afgekomen.

Overigs voor de trouwe bezoekers van de Dreumelse toneelavonden  van "Durvittis" was het wellicht een bekend stuk. Lang geleden is dit blijspel al eens eerder opgevoerd, ook in de zaal van `t Centrum. Als je het al eens vaker hebt gezien zult u misschien nog wel een uit die tijd bekende spelers tegenkomen.

Het blijspel van vanavond "Eigen aard is goud waard" speelt zich af in de woonkamer van ene Frank Zuidema.

Frank een romanschrijver prachtig gespeeld door Jaap van Staveren. Hij is op dat moment weduwnaar.

Maar kan romans schrijven als de beste. Hij staat zijn mannetje zullen we maar zeggen. Maar als het aankomt op het kiezen van een nieuwe levenspartner,( Wendy van Kessel) laat hij enorm met zich sollen.

Dan ontpopt hij zich als een
onhandige te aardige lobbes. want in de liefde dreigt hij daardoor ingepalmd te worden door een enorme koude kakfamilie ( Fam. van Haeften)

die met de welgestelde schrijver de kans zien hun status en aanzien van de familie geweldig op te poetsen. U begrijpt dat deze opzet leidt naar veel ongemakkelijke en komische situaties. Maar vele lieve mensen uit zijn directe omgeving zoals familie Oma = Corrie van Wijk) en personeel (Jan= Pascal Thijssen) en (Hanna= Tiona Verhoeff) zorgen voor tegenactie

Zij halen hem uit de puree. Met als grootste raddraaier zijn zoon Kees.( gespeeld door Siem Simones) Kees is een charmante ervaren eind twintiger die anders dan zijn onhandige vader weet hoe je met zulke kakkers moet omgaan.

Maar ook Oma ( Corrie) speelt hier een grote rol, die al werkend aan haar breiwerk alles in de gaten heeft en nog een heldere geest heeft in dat oude lichaam.

De gastspeler van dit jaar is de vader van deze enorme kakfamilie ( Fred Hommersom) die ook nog doorlopend dronken is. De rollen zijn verdeeld  de spelers laten zich helemaal gaan zodat er een scala van emoties de revue passeren.

Maar natuurlijk ontbreken ook bij de spelers de zenuwen niet, je moet er ook heel wat voor over hebben om in zo`n toneelstuk te spelen. Daarom blijft het steeds weer een enorme uitdaging. Maar ze zijn er klaar voor. Veel kijkplezier. Kijk mee in de huiskamer van de familie Zuidema.

Er waren nog veel meer spelers die dit stuk kleur gaven. dat zijn:
Louisa Tumiwa.
Karima Janssen en Sandra de Weert.
Regie en gedeeltelijke tekst was in handen van Wilma Peters.
Tekst ook van Hans van Veenendaal. Foto`s Henk van Coolwijk. Bedankt alle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten