maandag 8 februari 2016

Carnaval Dreumel 2016

Vandaag 7 februari was het dan alweer zover. De Dreumelse reut, bijna een maand vroeger dan normaal ging om 14.30 u weer voor de zoveelste keer van start.

 Met vaandelwaaier Erik Peters voorop, direct gevolgd door de prinsenwagen,

 met daarop Prins "Rick d`n Urste" met adjudant "Jos Jansen (de pikker) de raad van elf, en de jeugdprins "Bart de Lolligste" en "Daphne d`n Enigste" van het "Schutlakenrijk".

Meer dan 70 prachtige voor het
grootste gedeelte zelf gebouwde carnaval- praalwagens, en een aantal loopgroepen die alles en iedereen op de korrel nemen.

 De reut gaat zoals gewoonlijk van start bij cafe`de Driesprong. Men neemt dan een aantal routes door het dorp om dan te eindigen bij de residentie van Rick 1,= de feestzaal van Jan Bouwman.

Mede door het zachte weer en af en toe de zon was het weer erg druk met mensen uit de hele provincie en daarbuiten. Het was dan ook de moeite om naar de prachtige wagens te kijken, waarvan er ook een paar van de omliggende dorpen kwamen.

Het kijken naar onze reut is alleen al de moeite waard. Het carnaval wordt in Nederland vooral in de provincies Noord-Brabant en Limburg gevierd maar ook wel in de katholieken streken van andere provincies van Nederland.

Van oorsprong is het carnaval een katholiek feest wat wel drie, en op sommige plaatsen vier dagen duurt, tot aan Aswoensdag,

De tijd dat er carnaval gevierd wordt ligt eraan waarop Pasen valt. Meestal is het de zevende Zondag voorafgaande aan Paas Zondag.

Het carnaval kent overal een aantal bekende tradities zoals sleuteloverdracht,

door de burgemeester aan prins carnaval, en ook worden de plaatsnamen wel veranderd, zoals b.v. Dreumel dat tijdens de carnavalstijd `t Schutlakenrijk genoemd.

Ook worden regionaal en lokaal bekende politici eens fijntjes op de korrel genomen, Ook is er na de optocht een matinee met de bekendmaking van wie er de prijzen hebben gewonnen van de mooiste wagen of groep. Ook is er een traditioneel "oudwijvenbal" en de kleding voor zover zelf niet gemaakt komt uit een feestwinkel met vooral felle kleuren.

Al met al zijn het weer een paar dagen met veel lol. Maar dan is het woensdag=

Aswoensdag) daarna is het weer heel anders, dan keren we weer terug naar de wereldse werkelijkheid, en dat betekent dat voor vele de vastentijd weer begint, wat begint metop woensdag een askruisje halen dat op het voorhoofd van de gelovige wordt getekend,

 en de priester spreekt dan de woorden.

"Gedenkt mens dat gij van stof bent, en ook weer tot stof zult wederkeren" Denk daar nog eens goed over na, want je krijgt in dit aardse leven maar een kans om het goed te doen. Fijne carnaval gewenst. Alaaf.


1 opmerking: