zondag 21 augustus 2016

Boerenwerk Maas en Waal

Hoe werkten de boeren nou in de jaren 50-60 in het land van Maas en Waal.

 Korte impressie

Als het toen echt ging winteren in de maanden januari en februari

dan kon je zeggen dat boeren vakantie hadden. Hij had dan niet zo heel veel te doen, buiten kon je dan niet veel doen want er was vanalles bevroren.

Alleen binnen stonden dan de koeien op stal en die moesten dan
wel gevoederd worden, en de stallen die vaak met stro waren
 bedekt gemest worden.

de wintermaanden waren toen ook uitermate geschikt om weer eens familie  en vrienden te  bezoeken.


Want in de komende maanden komt daar niet veel meer van. Zo gauw de ergste kou voorbij was en de vorst was verdwenen begon de boer alweer met het uitrijden van de mest die de afgelopen maanden geproduceerd was door zijn vee.

maar ook het omploegen van de akkers vergde heel wat tijd (vaak met paarden) Maar ook moest de zomerrogge gezaaid worden en even later ook de aardappelen gepoot.

April is zo`n beetje voor de meeste boeren de drukste maand van het jaar. Er moet dan vanalles gepoot en gezaaid worden.

In de maand mei gaan de meeste koeien van stal en gedreven naar de verschillende weides.

In juni na al heel wat regenbuien en zonnestralen steek ook het onkruid de kop op tussen de gewassen wat toen vaak met de hand "gewied" moest worden,
Dat "wieden" betekende voor de boeren heel wat "hakken en "schoffelen".


juli en augustus waren toen al de maanden dat het hoge gras gemaaid werd en bestemd was als hooi voor in de winter.

Maaien - schudden - opsteken op oppers, was ook toen een heel werk. Ook werd het dan tijd voor de graanoogst ( rogge)

 Daarna kwam september en oktober met o.a. de aardappel oogst, wat nu even wat makkelijker gaat dan toen? Toen was het gewoon een vervelend -eentonig en langdurig werk,wat als men een groot perceel had wel enige weken in beslag nam.

en meestal werden de aardappelen gelijk gesorteerd in manden, kleine grote en poters want die waren weer bestemd voor de oogst van het volgend jaar.

Het enige mooie wat er voor ons kinderen aan was het verbranden van het aardappelloof wat nu ondenkbaar is vanwege alle milieuregels.

Ook het dorsen van de verschillende graansoorten met de "vlegel" was een vermoeiende bezigheid en nu ondenkbaar.

Dan hadden vele boeren ook nog wat appel- en perenbomen die geplukt moesten worden. Was dat allemaal gedaan dan werd ook het aardappelland weer geploegd waarbij de boerenkinderen vaak vooruit liepen meen mandje om de "vergeten" aardappelen op te rapen.

Was er dan helemaal geen vertier voor de boeren uit de jaren 50-60 jawel in de maand december was er ook niet zoveel te doen en konden de boeren zich een beetje ontspannen, er werd dan veel gejaagd Het was eigenlijk een sport voor de "Heren van Adel" maar er waren ook wel boeren die een jachtvergunning  konden bemachtigen. Zo waren de boeren het gehele jaar een beetje bezig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten