woensdag 15 mei 2013

Reigers

Gisteren waren de reigers weer overal volop aanwezig. Ik rij wel eens door de polder, en als je geluk hebt dan zie je maar zo een hele kolonie reigers.

Ik heb er dan ook maar gauw weer een plaatje van geschoten.
Als je goed rondkijkt zie je vaak reigers zitten in de buurt van water, maar ook als ze aan het grasmaaien zijn of zoiets, want ze eten niet alleen maar vissen.( voorn- goudvisjes en kleine koikarpers),  nee ze eten ook muizen en torren.

Maar in de winter doen ze hun uiterste best om waters en vijvers open te houden.Veel vijverbezitters ondervinden dan ook heel wat last van de reigers die hier overwinteren

Vaak zie je niet eens dat ze je hele
vijver aan het leegvissen zijn, ze zijn er al voor dag en dauw, en wachten hun kans af. Het enige wat je er tegen doen kunt is er een net over de vijver spannen, of een vijveralarm aanbrengen.

De reigers waarvan er 67 verschillende soorten zijn in Nederland, behoren tot de orde van de zgn. "roeipoten". In Nederland is de meest voorkomende reigerssoort,  de blauwe reiger-- zilverreiger-- en roerdomp.

De blauwe reiger is het makkelijkst te herkennen met zijn 1 meter lengte, en een gewicht van 2 kg.
Vele paren broedde in Nederland, het broedde duurt 23 tot 28 dagen, en zowel het mannetje als het vrouwtje broedde  om beurt de eieren uit, de jonge blijven z'on 50 dagen op het nest.

Er mag niet op gejaagd worden,
want de reiger is een beschermde diersoort. Er zijn nu in Nederland weer zo`n 20.000 broedparen, maar ze zijn wel vorstgevoelig.

In de winter van 1962 -1963 = het jaar dat Reinier Paping de Elfstedentocht won, nam de reigerspopulatie met wel 45 procent af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten