zondag 7 mei 2017

5 Mei Bevrijdingsdag

Wat is nou het verschil tussen herdenken en vieren?  Eigenlijk maar een dag.

waren we gisteren (4 mei) nog aan het herdenken. Vandaag 5 mei vieren we onze verkregen vrijheid.

In ons land vinden er het gehele jaar wel herdenkingen plaats, maar op 4 mei herdenken we alle Nederlandse slachtoffers die in de Tweede-Wereldoorlog of conflicten en vredesmissies nadien zijn gevallen.

Vieren doen vrijwel alle gemeenten van Nederland tijdens de nationale Bevrijdingsdag op 5 mei en ook staan we even stil bij het belang van onze vrijheid.

Dit jaar was het thema "Geef vrijheid door" De betekenis van Bevrijdingsdag zoals iedereen hoort te weten is.

Dat er gevierd en herdacht wordt dat Nederland in 1945 bevrijd werd door de Engelse -Canadezen en Amerikanen. Op die dag capituleerden de Duitsers (Nazi`s) in Nederland. Maar ook vele andere Europese landen werden die dagen ervoor of erna bevrijd van de Duitsers.

Bevrijdingsdag is wel een nationale feestdag, dat wil nog niet zeggen dat je die dag vrij hebt, al is daar nu wel discussie over.

Doorgaand worden er op die dag wel vele evenementen georganiseerd, zo ook bij ons in Dreumel, wat voor sommige mensen al heel vroeg (05.00) u begon met de lopers die de vrijheid-vlam vanuit Wageningen meebrachten.

Verder op de dag was er ook vanalles te doen zoals op de locatie waar vroeger de steenfabriek van "Bato`s-Erf" stond, hier maken kunstenaars een echte "kuiloven" zoals deze ook al in de oertijd werd gebruikt.

Ook werd er uitgekeken naar het vliegtuig waaruit om 13.30 u broodjes zouden worden gedropt. Zeker is er ook aan de kinderen gedacht, zij konden spelen- knutselen- tenten bouwen enz.

Ook het dijkmagazijn aan de vluchtheuvel was voor deze speciale gelegenheid extra lang open voor publiek.

Hier is de nostalgische kruidenierswinkel van Wies de gehelen dag open, waar dan ook vanalles te koop is. Ook is er gelegenheid om wat te drinken, en er is een expositie over fruit en hoe het was in Dreumel tijdens de oorlog.

Om 16.30 u springt dan onder grote belangstelling van de plaatselijke bevolking een parachutist uit een vliegtuig met de gemeentevlag, en als extra verassing heeft de "Candy Bomber"
heel veel snoep bij zich voor alle aanwezige kinderen.

Ook al de halve middag aanwezig ons jubileerden dweilorkest "Noot-Zat" die zorgt voor de feestelijke sfeer op het evenementen terrein




  En ondanks de lage temperaturen was er behoorlijk veel belangstelling, en dat voor de eerste keer dat zo`n evenement werd georganiseerd door het Oranje-Comité, Dank aan alle die deze dag tot weer een succes hebben gemaakt. Bedankt

donderdag 4 mei 2017

Dodenherdenking Dreumel 2017

Ook in Dreumel worden de slachtoffers van de Tweede-Wereldoorlog op passende wijze herdacht.

Wat begint met een herdenkingsdienst in de St Barbarakerk, daar zingt het kerkkoor o.l.v. Meintje Sips een aantal toepasselijke liederen

zoals "Lead me Lord" en het mooie "Lord have mercy". Daarna is er een toespraak van de voorzitster van het Oranje-Committee Karin de Vree, die onze slachtoffers bestempelde als helden die mede door hun inzet onze vrijheid hebben verkregen.

Daarna weer een rustpuntje met als tussengezang van het kerkkoor "Lord have mercy". Dan komt er een herdenking- toespraak van de heer Ton de Vree, wethouder van de gemeente West Maas en Waal.

Dan komt het prachtige lied "Pie Jesu" wat in het Nederlands heet.
Barmhartige Jesus die wegneemt de zonden der wereld
Heer geef hen rust.
Lam Gods ,dat wegneemt de zonden der wereld.
Heer geef hen eeuwige rust.

Dan herdenken we de 26 gestorvenen. Tijdens het noemen van hun naam wordt er tegelijk een kaarsje ontstoken.

Ook word er een gedichtje voorgedragen, door Cas van Neerbos, die zo als ieder jaar op de basisschool daarmee als beste, een gedichtje had gemaakt.
Tenslotte klinkt dan nog het Nederlandse volkslied Wilhelmus van Nassouwe.

Dat is dan tevens het einde van de herdenking in de St.Barbarakerk, en gaan de aanwezige die worden opgehaald door de tamboers van de muziekvereniging naar het oorlogsmonument naast het vroegere gemeentehuis.

Daar volgt een ander programma dat luidt als volgt: Een kranslegging door een afgevaardigde namens de gemeente "West Maas en Waal" wethouder Ton de Vree.

Dan is er een bloemenhulde door de Majorettes.

Ook zijn er nog twee afgevaardigden veteranen in Dreumel, dhr. van Teeffelen en dhr Kuijpers die namens de veteranen een krans legden. Daarna worden er zoals in heel Nederland twee minuten stilte in acht genomen,

na die twee minuten stilte wordt de "Last Post" geblazen op trompet door Lard de Vree en nog een mooi gedicht ter gehore gebracht door Edgar Danz, namens het Dreumels Poëtisch genootschap,

Het koor Vivente brengt ook nog een paar prachtige liederen ten gehoren o.a. Da pacem domine en het mooie Leth there be peace.

Jammer dat Indy Haffmans met haar gedicht niet aanwezig kon zijn maar werd op voortreffelijke wijze vervangen door Sara Holleman, die het gedicht luidt door de straat liet klinken.

Nog een mooi slotwoord gesproken door Karin de Vree, en een uitnodiging voor een kopje koffie in het tegenover gelegen zorgcentrum St Barbara voor alle aanwezigen.

Zo is dan deze herdenking van de Dreumelse oorlogslachtoffers weer voorbij. Het was een indrukwekkende herdenking. Bedankt alle medewerkenden vrijwilligers.











Dodenherdenking 4 mei

Op 4 mei herdenkt Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. De Nederlandse vlag hangt halfstok en om 20.00 uur is het 2 minuten stil.

Dodenherdenking in het land

In alle gemeenten in Nederland zijn herdenkingen bij een plaatselijk oorlogsmonument. In heel Nederland verloopt de nationale herdenking op de volgende manier:
  • Tussen 20:00 en 20:02 uur is iedereen 2 minuten stil.
  • De Nederlandse vlag (zonder wimpel) hangt halfstok van 18:00 uur tot zonsondergang. Vaak zijn er na 20:02 uur nog activiteiten, zoals kransen en bloemen leggen.
Openbare gelegenheden horen rekening te houden met de dodenherdenking. Dat betekent bij voorkeur geen feesten en dergelijke geven. Liefst geen muziek en activiteiten tussen 19.45 en 20.15 uur. Voor bezoekers moet het in ieder geval mogelijk zijn tussen 20:00 en 20:02 uur 2 minuten stilte te houden.

Datum en tijd dodenherdenking

De nationale herdenking is altijd op 4 mei. Ook als deze dag een zondag is of samenvalt met een religieuze feestdag. De herdenking van 4 mei begint in Dreumel  om 19:00 uur en eindigt bij zonsondergang. Dit is ongeveer 21:10 uur.
Op 15 augustus 1945 kwam er met de capitulatie van Japan een officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks herdenkt Nederland bij het Indisch Monument in Den Haag alle slachtoffers van de Japanse bezetting. 
De herdenkingsplechtigheid bij het Indisch Monument werd in 2016 weer door duizenden mensen bijgewoond en live uitgezonden door de NOS. Diverse leden van het kabinet en vertegenwoordigers van geallieerde landen legden een krans. Net als vele aanwezigen droegen zij allen het symbool van de Indieherdenking: de Melati. Met de digitale campagne  ik herdenk stonden velen ook online stil bij de herdenking.
Tekst = van Rijksoverheid
2 minuten stilte dodenherdenking
De 2 minuten stilte zijn in Nederland van 20:00 tot 20:02 uur. In het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden is dit van 18:00 tot 18:02 uur.
Op andere plaatsen in de wereld zijn de 2 minuten stilte op een geschikt moment. Meestal is dit in de vroege avond van 4 mei. Andere plaatsen zijn bijvoorbeeld Nederlandse ambassades en de erevelden met graven van oorlogsslachtoffers.

Winkels op 4 mei om 19.00 uur dicht
Op 4 mei sluiten winkels om 19.00 uur. Dit staat in de Winkeltijdenwet. Maar een gemeente mag winkels toestemming geven om open te blijven.