donderdag 4 mei 2017

Dodenherdenking Dreumel 2017

Ook in Dreumel worden de slachtoffers van de Tweede-Wereldoorlog op passende wijze herdacht.

Wat begint met een herdenkingsdienst in de St Barbarakerk, daar zingt het kerkkoor o.l.v. Meintje Sips een aantal toepasselijke liederen

zoals "Lead me Lord" en het mooie "Lord have mercy". Daarna is er een toespraak van de voorzitster van het Oranje-Committee Karin de Vree, die onze slachtoffers bestempelde als helden die mede door hun inzet onze vrijheid hebben verkregen.

Daarna weer een rustpuntje met als tussengezang van het kerkkoor "Lord have mercy". Dan komt er een herdenking- toespraak van de heer Ton de Vree, wethouder van de gemeente West Maas en Waal.

Dan komt het prachtige lied "Pie Jesu" wat in het Nederlands heet.
Barmhartige Jesus die wegneemt de zonden der wereld
Heer geef hen rust.
Lam Gods ,dat wegneemt de zonden der wereld.
Heer geef hen eeuwige rust.

Dan herdenken we de 26 gestorvenen. Tijdens het noemen van hun naam wordt er tegelijk een kaarsje ontstoken.

Ook word er een gedichtje voorgedragen, door Cas van Neerbos, die zo als ieder jaar op de basisschool daarmee als beste, een gedichtje had gemaakt.
Tenslotte klinkt dan nog het Nederlandse volkslied Wilhelmus van Nassouwe.

Dat is dan tevens het einde van de herdenking in de St.Barbarakerk, en gaan de aanwezige die worden opgehaald door de tamboers van de muziekvereniging naar het oorlogsmonument naast het vroegere gemeentehuis.

Daar volgt een ander programma dat luidt als volgt: Een kranslegging door een afgevaardigde namens de gemeente "West Maas en Waal" wethouder Ton de Vree.

Dan is er een bloemenhulde door de Majorettes.

Ook zijn er nog twee afgevaardigden veteranen in Dreumel, dhr. van Teeffelen en dhr Kuijpers die namens de veteranen een krans legden. Daarna worden er zoals in heel Nederland twee minuten stilte in acht genomen,

na die twee minuten stilte wordt de "Last Post" geblazen op trompet door Lard de Vree en nog een mooi gedicht ter gehore gebracht door Edgar Danz, namens het Dreumels Po√ętisch genootschap,

Het koor Vivente brengt ook nog een paar prachtige liederen ten gehoren o.a. Da pacem domine en het mooie Leth there be peace.

Jammer dat Indy Haffmans met haar gedicht niet aanwezig kon zijn maar werd op voortreffelijke wijze vervangen door Sara Holleman, die het gedicht luidt door de straat liet klinken.

Nog een mooi slotwoord gesproken door Karin de Vree, en een uitnodiging voor een kopje koffie in het tegenover gelegen zorgcentrum St Barbara voor alle aanwezigen.

Zo is dan deze herdenking van de Dreumelse oorlogslachtoffers weer voorbij. Het was een indrukwekkende herdenking. Bedankt alle medewerkenden vrijwilligers.Geen opmerkingen:

Een reactie posten