donderdag 4 mei 2017

Dodenherdenking 4 mei

Op 4 mei herdenkt Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. De Nederlandse vlag hangt halfstok en om 20.00 uur is het 2 minuten stil.

Dodenherdenking in het land

In alle gemeenten in Nederland zijn herdenkingen bij een plaatselijk oorlogsmonument. In heel Nederland verloopt de nationale herdenking op de volgende manier:
  • Tussen 20:00 en 20:02 uur is iedereen 2 minuten stil.
  • De Nederlandse vlag (zonder wimpel) hangt halfstok van 18:00 uur tot zonsondergang. Vaak zijn er na 20:02 uur nog activiteiten, zoals kransen en bloemen leggen.
Openbare gelegenheden horen rekening te houden met de dodenherdenking. Dat betekent bij voorkeur geen feesten en dergelijke geven. Liefst geen muziek en activiteiten tussen 19.45 en 20.15 uur. Voor bezoekers moet het in ieder geval mogelijk zijn tussen 20:00 en 20:02 uur 2 minuten stilte te houden.

Datum en tijd dodenherdenking

De nationale herdenking is altijd op 4 mei. Ook als deze dag een zondag is of samenvalt met een religieuze feestdag. De herdenking van 4 mei begint in Dreumel  om 19:00 uur en eindigt bij zonsondergang. Dit is ongeveer 21:10 uur.
Op 15 augustus 1945 kwam er met de capitulatie van Japan een officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks herdenkt Nederland bij het Indisch Monument in Den Haag alle slachtoffers van de Japanse bezetting. 
De herdenkingsplechtigheid bij het Indisch Monument werd in 2016 weer door duizenden mensen bijgewoond en live uitgezonden door de NOS. Diverse leden van het kabinet en vertegenwoordigers van geallieerde landen legden een krans. Net als vele aanwezigen droegen zij allen het symbool van de Indieherdenking: de Melati. Met de digitale campagne  ik herdenk stonden velen ook online stil bij de herdenking.
Tekst = van Rijksoverheid
2 minuten stilte dodenherdenking
De 2 minuten stilte zijn in Nederland van 20:00 tot 20:02 uur. In het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden is dit van 18:00 tot 18:02 uur.
Op andere plaatsen in de wereld zijn de 2 minuten stilte op een geschikt moment. Meestal is dit in de vroege avond van 4 mei. Andere plaatsen zijn bijvoorbeeld Nederlandse ambassades en de erevelden met graven van oorlogsslachtoffers.

Winkels op 4 mei om 19.00 uur dicht
Op 4 mei sluiten winkels om 19.00 uur. Dit staat in de Winkeltijdenwet. Maar een gemeente mag winkels toestemming geven om open te blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten